сряда, 3 септември 2008 г.

Контролът на кръвното налягане е толкова важен, колкото е и контролът на кръвната захар!

Захарният диабет тип 2 и артериалната хипертония вървят "ръка за ръка", като често откриването на повишеното кръвно налягане дори изпреварва диагностицирането на повишената кръвна захар. "Тандемът" между двете обменни нарушения има общи корени и механизми, и повишава риска от сърдечни и мозъчносъдови заболявания. Контролът на кръвното налягане при хората с диабет тип 2 е толкова важен, колкото е и контролът на повишената им кръвна захар! Това агресивно поведение съхранява сърдечносъдовата система, отлага появата на сърдечния инфаркт и на мозъчния инсулт и удължава продължителността на живот...

Обратно, при хората с диабет тип 1 хипертонията не е по-честа (в сравнение с общото население на същата възраст) преди появата на бъбречно усложнение (диабетна нефропатия).

При повишаване на кръвното налягане при хората с диабет тип 1, трябва на първо място да се търси белтък в урината (протеинурия).

Агресивният контрол на кръвното налягане при диабетиците тип 1, които имат белтък в урината (дори и в минимални количества - микроалбуминурия), съхранява бъбреците и отлага появата на напреднала нефропатия!

КОГА ДА ЗАПОЧНЕМ ЛЕЧЕНИЕ НА ХИПЕРТОНИЯТА ПРИ ХОРАТА С ДИАБЕТ?
Не е нужно да го харесваш. Просто го направи!

Веднага, поради високия риск от увреждане на сърдечносъдовата система, на бъбреците и на очите! Как да го направим?

При хората с диабет тип 2 започваме със здравословна промяна в стила на живот, която включва:
- диетичен режим за намаляване на теглото и поддържане на постигнатия резултат (80% от диабетиците тип 2 имат наднормено тегло или затлъстяване - излишеството на телесни мазнини, особено в областта на корема, е причина мускулите да ги предпочитат като "гориво" и да отказват глюкозата, която започва да се натрупва в кръвта - това състояние лекарите наричат инсулинова резистентност)

- умерена, но редовна физическа активност (висок процент от диабетиците тип 2, особено жените-домакини след детеродна възраст, водят заседнал начин на живот и мускулите им стават "лениви" към действието на инсулина)
С един куршум два заека!
(Българска народна поговорка)

Загубата само на 5-10% от изходното тегло подобрява контрола както на кръвната захар, така и на кръвното налягане

Активното ходене 30 минути всеки ден повишава чувствителността на мускулите към инсулина и подобрява контрола на теглото, кръвното налягане и кръвните мазнини; разтоварва от стреса и напрежението

- ограничаване на приема на натрий до два грама на ден (обикновена готварска сол под 6 грама за целия ден), като за целта: да не се поставя солницата на масата и част от солта в кулинарните рецепти да се замести с листни подправки (копър, джоджън, мента, риган, босилек, розмарин, къри, черен и червен пипер, лук, чесън и др.), горчица и лимонов сок; да се избягва купуването на готови месни деликатеси и на консерви, защото имат високо съдържание на сол; за предпочитане е зимнината да се консервира чрез замразяване, а не под формата на туршии; ако се използват консервирани зелечуци/кисело зеле - да се измиват преди готвене или преди консумация и да не се пие саламурата им; бялото сирене да се обезсолява в чиста вода

За да поддържа необходимия баланс на течности нашето тяло се нуждае от един-два грама натрий на ден; пресоляването на храната е един от вредните навици, с които човек свиква от детството си; ще се изненадате, но дори и млякото е естествен източник на натрий; натрий съдържа и набухвателят (сода) за хляб и печива, защото представлява натриев бикарбонат; зеленчуковите консерви и особено туршиите съдържат поне три пъти повече натрий от замразените варианти...

- спиране на тютюнопушенето (никотинът води до доказан спазъм на съдовете) и на злоупотребата с алкохол (изпиването на повече от "една чашка" при жените и на повече от "две чашки" при мъжете води до повишаване на кръвното им налягане с 40%)

- включване на пет порции плодове и зеленчуци (пресни или замразени) в дневното меню, защото те са богати на калий, калций и магнезий - микролементи, които подпомагат контрола на кръвното налягане + магнезият подпомага и контрола на въглехидратната обмяна, а калцият предпазва костите от остеопороза

Пресните зеленчуци и плодове усилват чувството за ситост и улесняват контрола на теглото; имат нисък гликемичен индекс и са източник на разтворими фибри, които подпомагат контрола на кръвната захар и на кръвните мазнини; съдържат естествени витамини и антиоксиданти...

Ако тези здравословни промени в поведението и храненето не доведат до желания ефект върху кръвното налягане, лекуващият лекар трябва да включи и медикаментозно лечение, което трябва да се взима редовно всеки ден в предписаната дозировка!

При хората с диабет тип 1 - дори и при леко повишено кръвно налягане или при откриване на белтък в урината (дори и при нормално кръвно налягане) - се започва терапия с лекарства за контрол на хипертонията, които имат доказан защитен ефект за бъбреците.

КАКВА Е НАШАТА ЦЕЛ?
Колкото повече, толкова повече.
Мечо Пух

Колкото повече понижим артериалното налягане, толкова повече подобряваме прогнозата при диабетика с артериална хипертония. Данните от мащабни клинични проучвания показаха, че при хората със захарна болест кръвното налягане трябва да бъде понижено под 130 милиметра живачен стълб за горната граница и под 85 милиметра живачен стълб за долната граница (под 130/85 мм жив. ст.). Посочените стойности са приети за нормални. При наличие на протеинурия (белтък в урината над 1 грам дневно) целта е още по-ниска - 125/75 мм.

Днес резполагаме с широк спектър от лекарства за ефективно и безопасно управление на хипертонията.

Задача на лекаря е да определи ясна цел за контрол на кръвното налягане и да избере оптималния препарат или най-подходящата комбинация за постигането на тази цел при всеки конкретен случай. Задача на пациента с артериална хипертония е да взима стриктно предписаното му лечение и всекидневно да проверява стойностите на кръвното си налягане у дома, като записва всички резултати.

Желателно е всеки хипертоник да измерва кръвното си налягане пет пъти през различни часове на деня. Тогава ще се получи по-реална картина, а и лекарят ще може да проследи колебанията.

КАК ДА ПОСТИГНЕМ И ДА ПОДДЪРЖАМЕ НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ?
Чрез стъпалообразна и индивидуално-съобразена схема, но общото правило при хората с диабет е:

1. При измерване на кръвно налягане над 130/85 мм жив. ст., потвърдено неколколкратно, се започва контрол с немедикаментозни мерки:

- загуба на тегло и увеличена физическа активност
- намалена консумация на алкохол и готварска сол

2. Ако кръвното налягане, въпреки здравословната промяна в поведението, продължава да бъде над 130/85 мм жив. ст. се изписва антихипертензивно лекарство в ниска доза

3. Ако кръвното налягане продължава да бъде над 130/85 мм или дозата на първоначално избрания препарат се увеличава (колкото това е допустимо и безопасно), или се добавя следващ подходящ препарат в ниска доза

4. Ако кръвното налягане продължава да бъде над 130/85 мм, се увеличава дозата и на втория препарат (колкото това е допустимо и безопасно)

5. Ако кръвното налягане, с течение на времето, отново надвиши 130/85 мм, се обмисля и включването на трети препарат

С кои лекарства да опитаме първоначално? Препарат от групите: АКЕ-инхибитори, кардиоселективни бета-блокери, бавнодействащи блокери на калциевите канали или ниски дози диуретици.

Днес, общоприетото правило е, че при диабетиците с доказана и потвърдена протеинурия (белтък в урината) - АКЕ инхибиторите са първи избор, тъй като забавят загубата на бъбречната функция. Ако пациентът понася трудно лекарството от тази група, то алтернативен избор са ангиотензин II антагонистите (нова група) или бавнодействащите блокери на калциевите канали.

Когато диабетикът с повишено кръвно налягане няма протеинурия (белег за бъбречно увреждане), лекарят може да избере начален медикамент и от останалите горепосочени групи. За целта, трябва КОНКРЕТНО да прецени предимствата и недостатъците (възможните странични ефекти) на всяка група на фона на прилаганото останало лечение и на придружаващите здравни нарушения или медицински състояния. При хипертониците с диабет, които са прекарали инфаркт на миокарда - на първо място трябва да се мисли за лечение с бета-блокер.

Повечето от хората със захарна болест се нуждаят от повече от един препарат за управление на кръвното им налягане.

! Измерването на нормални стойности не означава, че лекарствата за кръвно налягане могат да се спрат и да си дадем "почивка"

! Нормализирането на кръвното налягане показва, че избраното лечение си върши добре работата и целта да пазим сърцето, съдовете, бъбреците и очите е постигната.


антидиабет.ком

Няма коментари: