понеделник, 1 септември 2008 г.

Неволно уриниране

Описание: Смущения в контрола над пикочния мехур са сред най-често срещаните проблеми при жените, описвани често като "смущаващи" и "с неприятна миризма". Около 40 % от всички жени между 40 и 60 години се оплакват от различна степен на изпускане.

Съществуват два основни типа неволно уриниране (инконтиненция): Изпускане при физическо усилие – кихане, кашляне, тичане, вдигане на тежко – това е т.нар. стрес инконтиненция. Тя се причинява от анатомични промени в женските полови органи, най-вече следствие на тежки, травматични раждания, а също така и възрастови дистрофични изменения, причинени от хормонален дефицит. Изпускане при позив за уриниране – това е инконтиненция, която се нарича императивна. При първия по-силен позив за уриниране се изпуска урина, нерядко в по-голямо количество, което се дължи на свръхвъзбудимост на мускулатурата на пикочния мехур.
Причините за това нарушение най-често се коренят във възрастовите промени в отделителната система на жената, хормоналния дефицит след менопаузата, прекарани по-чести цистити - възпаления на лигавицата на пикочния мехур. Друг типичен симптом в тези случаи е честото нощно уриниране, което е мъчително, нарушава съня, при силно инконтинентни жени води и до напикаване. Инфекции на пикочния мехур и на долния уринарен път, както и травми след раждане, неврологични смущения като множествена склероза или приемане на някои лекарствени препарати (диуретици или транквилизатори), всичко това може да е също причина за изпускане.


томилхерб.ком

Няма коментари: