четвъртък, 11 септември 2008 г.

Хипертониците 8 пъти по-застрашени от мозъчен инсулт

Високото кръвно повишава от 6 до 8 пъти степента на риск за развитие на миокарден инфаркт или мозъчен инсулт, а у нас от хипертония страдат 2,5 млн. души.

Повечето от тях не се лекуват, заради което България е водеща в света по сърдечно-съдови заболявания и на трето място в Европа по смъртност от инсулти. Това заяви проф. Пенко Шотеков, директор на Клиниката по неврология към Университетска болница „Александровска”, по време на национална кръгла маса в Банкя.

Рискът за пациентите със сърдечен порок да получат инсулт е 6 пъти по-висок, а за болните от диабет и аритмия – два пъти по-нисък, подчерта проф. Шотеков. Въпреки това те остават сред основните фактори за високия процент смъртни случаи у нас и за увеличаващия се брой пациенти с прекаран мозъчен или сърдечен инфаркт. Статистиката сочи, че най-застрашената група у нас са мъжете и жените на възраст от 45 до 54 години и над 65-годишна възраст. Редовното приемане на няколко милиграма аспирин на ден обаче може да намали с около 25% опасността от получаване на нови мозъчни и миокардни инфаркти или съдова смърт, съветват лекарите.

През последните години техният брой прогресивно нараства, заради което Националната здравноосигурителна каса трябва да отпусне повече клинични пътеки за долекуване и рехабилитация на сърдечно и неврологично болни, подчерта доц.

Марин Маринкев, председател на УС на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация и дългогодишен консултант по физиотерапия към Министерството на здравеопазването. Според него България няма имидж на страна с развита балнеология, въпреки че имаме модерни санаториуми и прекрасни курорти.

знам.ли

Няма коментари: