четвъртък, 11 септември 2008 г.

5 начина да увеличите фибрите в менюто си

Една от отрицателните характерни черти на европейската диета е недостига на фибри в храните. Според много диетолози именно тя е сред основните причини за широкото разпространение на някои заболявания сред жителите на Европа (без Средиземноморието) и Северна Америка.

А фибрите са важен хранителен компонент - те спомагат за контрола на теглото, понижаването на холестерола, стабилизирането на кръвната захар, съхраняват здравето на сърцето и дебелото черво.

Ако смятате, че храната, която обичайно употребявате, не ви набавя препоръчителните за деня 25-30 г фибри, предлагаме ви няколко мерки, които е добре да вземете:

- Започнете деня със закуска, която включва например овесени ядки. Една купичка ще ви осигури около 9 г фибри.
- Заедно с обяда изяжте поне 2-3 зеленчука или плода. Салатата е най-лесния начин да не лишите в средата на деня организма си от нужните му фибри.
- Яжте (ако това е възможно) плодовете без да ги белите. Най-много фибри в повечето случаи се съдържат именно в обелките - например на ябълките, крушите, прасковите. Същото важи и за някои зеленчуци - например за доматите.
- Вместо снакс или чипс след обяд похапвайте ядки. Те не само са богати на ненаситени мазнини, но и на фибри - 100 г бадеми съдържат около 3 г фибри.


знам.ли

Няма коментари: