сряда, 10 септември 2008 г.

5 мита за сърцето

Когато лекарят ви каже, че имате високо ниво на холестерола, вие го възприемате едва ли не като присъда. Но не всичко е толкова страшно.

ОПАСНО Е ДА СЕ ПРАВИ СЕКС СЛЕД ПРЕКАРАН ИНФАРКТ
Истината: много е малка вероятността интимните отношения да доведат до инфаркт. Лекарите обикновено препоръчват на прекаралите сърдечен удар да възобновят сексуалния си живот един месец след овладяване на болестта. Не се притеснявайте да говорите с лекуващия лекар за тези неща. Всички сме чували за “сладката смърт” по време на секс. Тя обаче настъпва не заради самия секс, а поради тромбоемболия - съсирек кръв поради “напъване” се откъсва и запушва белодробната или коронарната артерия.
Затова сърдечноболните хора не трябва да се отказват от секса, а редовно да изследват кръвта си за нивото на нейното съсирване. Тогава няма да се стига до такъв печален край.

ВНИМАНИЕ!

Парижки медици обосновали връзката между любовта и кардиологията. Те провели изследване сред 15 хиляди мъже и жени, от което станало ясно, че 65 на сто от сърдечноболните са недоволни от своя сексуален живот - или поне са изпитвали такова чувство доста дълго време.
Така че бъдете внимателни към своите любими. Ако сексът не носи радост, това може да разбие сърцето на любимия и в прекия, и в преносния смисъл на тази дума.

ФИЗИЧЕСКИТЕ НАТОВАРВАНИЯ СА ВРЕДНИ ЗА СЪРДЕЧНОБОЛНИТЕ
Истината: неведнъж сме изтъквали, че физическите натоварвания понижават риска от възникване на сърдечносъдови заболявания и, което е много важно, от повторни инфаркти. Физическите упражнения помагат сърцето да се насити с кислород. Те поддържат в тонус малките кръвоносни съдове - капилярите.
Докато заседналият начин на живот, точно обратното, е един от рисковите фактори за сърдечни нарушения. Миокардът, както и всеки мускул, без тренировки ще залинее, ще отслабне, ще се понижи темпът на изтласкване на кръв. А всичко това означава само едно - сърдечна недостатъчност. Освен всичко това, ако сърдечноболният човек бъде отстранен от активния начин на живот, той ще започне да се страхува много повече. Непрекъснато ще очаква следващия пристъп и т.н. Ако се забранят на човека всякакви физически натоварвания, при него рано или късно ще се формира така нареченият “болничен синдром”. А за един мъж в разцвета на силите му това е просто ужасно.

ПРИСТЪПЪТ НЕВИНАГИ ЗАПОЧВА С БОЛКА В ГЪРДИТЕ
Истината: класическите симптоми на инфаркта са следните:
силна, стягаща болка в гърдите - продължава повече от 15 минути;
нарастващо задъхване;
посиняване на устните;
студена пот и ужасяващ страх от смъртта - това се обяснява с общия кислороден глад.
Но! Кардиолозите казват, че сега все по-често се сблъскват с нетипичните прояви на сърдечния пристъп. Гастрологичната форма на инфаркт се проявява с внезапна остра болка - най-често от лявата страна, и с подуване на корема. Така че ако нямате стомашни проблеми, в такава ситуация не си правете промивка на стомаха. Отначало трябва да ви прегледат дали това не е проблем със сърцето. Понякога единствената проява може да бъде болка в лявата ръка, лявото рамо, челюстта, болка в зъбите от лявата страна.
Ако такава болка започне след емоционално или голямо физическо натоварване и ако нямате логично обяснение за нея, то тогава вие сте в рисковата група и трябва да вземете мерки.

БЯГАНЕТО УКРЕПВА КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ
Истината: това не е съвсем така. Бягането, скачането, заниманията със силови упражнения и прочие резки движения не са подходящи от физиологична гледна точка за нашата сърдечносъдова система. Те предизвикват неравномерен приток на кръв към органите, появяват се спазми и се повишава кръвното налягане. Докато позитивно въздействие върху сърцето оказват ходенето пеш по 2-3 километра, спокойното плуване и йогата. Лекарите препоръчват на прекаралите инфаркт да ходят пеш след изписване от болницата.

СЛЕД ПЪРВИЯ ИНФАРКТ СЪЩЕСТВУВА СЕРИОЗЕН РИСК И ОТ ВТОРИ
Истината: повечето болни, прекарали инфаркт, се връщат към нормалния си начин на живот. В 50 на сто от случаите след инфаркт ЕКГ въобще не отбелязва никакви болестни изменения.
Връщането към активен и пълноценен живот е не само възможно, но и реално, дори задължително. Ако, разбира се, под “нормален начин на живот” не разбирате литър водка и кутия цигари на ден.

ВНИМАНИЕ!

ЕКГ е основен метод за поставяне на диагнозата инфаркт. В 80 на сто от случаите електрокардиограмата е информативна. Но в 15 на сто от случаите при еднократно извършване на ЕКГ не се показват измененията в миокарда. Тогава се налага да се провежда електрокардиограма в движение - в продължение на няколко часа или на едно денонощие.
Друг метод е ехокардиография, което всъщност означава ултразвук на сърцето.
Продължава се с изследване на кръвта за нивото на ферментите. Колкото по-високо е това ниво, толкова по-голямо е огнището на поражение на миокарда. Коронарография - най-информативното изследване на състоянието на коронарните съдове.


Знаете ли, че...
...НЯМА ПРЯКА ВРЪЗКА МЕЖДУ НИВОТО НА ХОЛЕСТЕРОЛА И СЪРДЕЧНОСЪДОВИТЕ БОЛЕСТИ

Когато лекарят ви каже, че имате високо ниво на холестерола, вие го възприемате едва ли не като присъда. Но не всичко е толкова страшно. Наскоро медиците направиха изявление, което звучи сензационно: няма пряка връзка между повишеното ниво на холестерола и сърдечно-съдовите заболявания. Винаги е имало съмнения по този повод, но чак в края на 90-те години се появиха неочакваните данни от подобни изследвания.
Оказало се, че понижаването нивото на холестерола намалява риска от сърдечносъдови заболявания само в началото и то ако нивото спадне с 10-20 %. След това каквото и да се прави, рискът от сърдечни пристъпи не намалява. Такива изследвания вече има много.


Доскоро ни призоваваха да снижаваме нивото на холестерола в кръвта си с всички възможни средства.
Сега вече е ясно на всички: понижаването нивото на холестерола с повече от 20 на сто няма никакъв смисъл. Холестеролът е само един от рисковите фактори за атеросклерозата, въпреки че е много важен фактор.

...ПРЕКАРАНИЯТ ИНФАРКТ ДЕПРЕСИРА ПОВЕЧЕ ЖЕНИТЕ, ОТКОЛКОТО МЪЖЕТЕ

Специалисти от Медицинската академия “Мечников” направили интересни открития. Оказва се, че жените по-често от мъжете възприемат инфаркта като повод за разстройство, въпреки че те го преживяват по-леко.
При 60 на сто от жените се наблюдава високо ниво на тревога по повод прекаран инфаркт, а при 34 на сто - депресия.
Мъжете не са толкова последователни в отношението си към болестта. Тревожат се само 11 на сто от тях, а в депресия изпадат 19 на сто. Тези цифри още веднъж потвърждават разпространеното мнение, че жените се притесняват по-често, но преживяват по-леко болестта. Мъжете пък не се притесняват толкова, но силата на пристъпите е много по-голяма.
Това наблюдение показва, че след прекаран инфаркт на миокарда жените изискват по-голямо внимание към себе си. За техния психичен комфорт е полезно да се обърнат към невролог или психолог. И съответно мъжете, въпреки че се нуждаят от по-сериозно лечение, се разминават само с една-две консултации.

...ХИПЕРТОНИЯТА СЕ ЛЕКУВА ПО-ТРУДНО, АКО Е СЪПРОВОДЕНА С ШИЙНА ОСТЕОХОНДРОЗА

Учени стигнали до извода, че хипертонията по-трудно се поддава на лечение, ако жените страдат и от остеохондроза. С такова състояние се сблъскват 60 на сто от жените-хипертонички до 45-годишна възраст и 90 на сто от по-възрастните. Това означава, че колкото по-възрастна е жената, толкова по-трудно се контролира хипертонията.
Затова специалистите препоръчват при повишено кръвно налягане жените да се изследват и за шийна остеохондроза. Ако се потвърди диагнозата, се налага комплексно лечение, за да има добри резултати.

Сексът е отлична тренировка за сърцето

Здравото човешко сърце изпомпва 10 тона кръв за едно денонощие.
Човешкото сърце има много голям потенциал. Ако се положат малко повече усилия, то се запазва здраво за много дълго време.

ЦИФРИ И ФАКТИ ЗА ЧОВЕШКОТО СЪРЦЕ:
Природата е програмирала този наш орган за 150 години непрекъсната работа.
Сърцето на зрял човек тежи около 250-300 грама.
Нормалният пулс при здрав човек е 60-90 удара в минута. При физическо натоварване той се увеличава до 150-200 удара в минута.
40 на сто от зрелите хора нямат представа, че имат високо кръвно налягане. А това води до хипертония и инфаркт.
С 40 на сто се понижава рискът от смърт поради сърдечни болести при тези, които редовно спят през деня.
Жените по-рядко страдат от исхемична болест на сърцето, отколкото мъжете.
Сексът е отлична кардиотренировка. А допълнителната доза естрогени, която се отделя в кръвта по време на секс, укрепва сърдечния мускул.
Три-четири години проблеми с потентността са най-верният признак за развитие на исхемична болест на сърцето при мъжете.
Колкото са по-дълги краката на жената, толкова по-здраво е нейното сърце.
С 50 на сто спада честотата на сърдечния пулс при гмуркачите по време на гмуркане. Така организмът намалява разхода на кислород. Тези тренировки са много полезни за здравето.
Най-полезни за сърцето са калият и магнезият. Една порция на ден, съдържаща достатъчно количество от тези минерали, защитава сърцето от инфаркт. Яжте зарзали, спанак, овесена каша, фасул, фурми, листни зеленчуци.


блитц.бг

Няма коментари: