петък, 5 септември 2008 г.

5-6% от българчетата до 18 г. са предразположени към хипертония

“През последните 20 г. няма извършено нито едно епидемиологично проучване за състоянието на сърдечно-съдовите заболявания на българина”, обяви доц. Владимир Пилософ, директор на Националната кардиологична болница. По думите му кардиолози и други специалисти, работещи в областта на сърдечно-съдовите заболявания, както и съответните институции, боравят с приблизителни данни. “Подобно проучване е необходимо както за реална представа за състоянието на българите, така и за планиране на финансирането”, допълни той.

“Здравеопазването е в дълг към сърдечноболните пациенти”, каза и доц. Цветана Кътова, заместник-директор по лечебната дейност в болницата. По думите й бюджетът за сърдечно съдовите заболявания в България е 20 пъти по-малък в сравнение с този в Германия.

“Сумата, отделена за здравеопазване, трябва да бъде 8 процента от брутния вътрешен продукт, а за да функционират нормално българските болници трябва да разполагат общо с около 1 милиард лева”, добави доц. Пилософ. По думите му за нормално протичане на работата в кардиологичната болница във всеки момент е необходимо в складовете на заведението да има налична стока за около 4 милиона лева.

“5-6 на сто от българските деца до 18-годишна възраст са предразположени към хипертония, което е предпоставка за развитие на сърдечно-съдови заболявания”, предупреди доц. Пилософ.

“Най-застрашени са децата, чиито родители страдат от високо кръвно налягане. Възможно е, с помощта на различни европейски фондове, да подготвим извършването на епидемиологично проучване”, добави той.


днес.бг

Няма коментари: