четвъртък, 11 септември 2008 г.

30% от младите български мъже имат хипертония, но не знаят

За разлика от американците, българите се сещат да лекуват високото си кръвно налягане, когато се пенсионират – тоест, когато вече е много късно и затова лечението е неефикасно.

Това сподели проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония. Тя подчерта, че много от хората в работоспособна възраст нехаят за здравето си. Над 30% от младите мъже, например, не знаят, че имат високо кръвно налягане.

В резултат 2,5 пъти повече български мъже в сравнение с европейските си връстници умират от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). При жените отношението е 2 към 1. Добрата новина е, че преди 10 години инфарктът изненадваше 3 пъти по-често младите българи, отколкото техните връстници във Франция.

Сега това съотношение вече е 2 към 1, изтъкна проф. Торбова. Хипертонията е проблем №1и пандемия за света, в частност и в България. Тя е рисков фактор №1 за сърдечно-съдовите заболявания, като причинява 50% от тях – инфаркт, инсулт, сърдечна и бъбречна недостатъчност. ССЗ са начело и в общата смъртност във възрастта 45-64 години.

След тях са туморните образования. Прогнозите сочат, че ССЗ ще нарастват до 2010 г., и по-специално смъртността от инсулт. Всяко увеличение на систолното налягане с 20 и на диастолното с 10 единици, повишава 4 пъти риска от сърдечен инцидент, заяви проф. Торбова. България вече е приела европейските методични указания за поведение при артериална хипертония.

Ново лекарство намалява смъртността с 21% и инсултите – с 34% при пациенти над 80 години, сочи клинично проучване, проведено в 15 страни. То е диуретик и може спокойно да се прилага без ограничения във възрастта – тоест и при млади пациенти, обясни д-р Васил Стояновски, национален координатор на проучването у нас. У нас има 2 милиона хипертоници.


знам.ли

Няма коментари: