Повечето природни храни са полезни за здравето, но някои от тях съдържат уникални комплекси от биологично активни вещества. Затова са безценен помощник срещу цял куп заболявания, включително срещу най-тежките – инфаркт, инсулт, хипертония, атеросклероза.
Ако се погрижим тези продукти да присъстват редовно и в подходящи количества в ежедневното ни меню, тонусът и енергията ни ще са винаги на върха. Ето и топ 3 на хранителните вълшебства:
Зърнени храни (овесени ядки, царевица, ориз, пълнозърнести изделия и т.н.)
Изключително богати на баластни вещества (растителни влакна), които се съдържат главно в обвивката им. Ето защо специалистите препоръчват да се консумират хляб и други изделия от пълнозърнесто брашно. Те са и богат източник на селен, който има силно антиоксидантно действие и неутрализира вредните свободни радикали.
Зърнените храни потискат всмукването от чревната лигавица на холестерола, приет с храната. Така улесняват елиминирането му от организма и пречат на попадането му в кръвта. Това предпазва от високо кръвно налягане и заболявания на сърдечно-съдовата система.
Едно от най-важните качества на растителните влакна е, че блокират жлъчните киселини, а за тях е установено, че в дебелото черво се превръщат във вещества, способни да предизвикат рак.
Освен това пълнозърнестите храни бързо създават чувство за ситост, стимулират чревната лигавица и предпазват от затлъстяване.
Според диетолозите необходимата дневна доза баластни вещества за възрастните е 30-40 гр., а за децата – по 0,5 гр. на кг. телесно тегло.
Ядки (орехи, бадеми, лешници, фъстъци, кашу и т.н.)
Високо концентрирана натурална храна. Ядките съдържат голямо количество витамин Е, който наред с витамин С е силен антиоксидант. Друг ценен компонент в ядките (особено във фъстъците) е фолиевата киселина, която е необходима за клетъчното делене и за образуването на червените кръвни телца. Повишена нужда от фолиева киселина има при бременност, тъй като тя е важна за правилното развитие на плода.
Ядките са чудесен източник на някои микроелементи, които се срещат по-рядко в другите хранителни продукти. Такива са медта (участва в синтеза на белтъци, защитава сърцето), магнезият (важен е за плътността на костите, помага при депресия и мигрена), манганът (има широк диапазон от функции, действа като антиоксидант), селенът (антиоксидант, намалява риска от ракови заболявания), цинкът (има връзка с имунитета и репродуктивните процеси).
В орехите е открито вещество, което при лабораторни изследвания е проявило способност да намалява растежа на туморите. Във фъстъците е установено наличие на ресвератрол – веществото, което присъства в червеното вино и му придава лечебни свойства. То предотвратява образуването на тромби, пази артериите и намалява риска от рак.
Цитрусови плодове (лимон, портокал, мандарина, грейпфрут и т.н.)
Цитрусовите плодове притежават не само прекрасни вкусови качества, но също профилактични и лечебни свойства. Те съдържат въглехидрати, органични киселини и етерични масла, богати са на минерални вещества – мед, цинк, флуор, магнезий, фосфор, но най-голямото им предимство е изключително високото съдържание на витамин С.
Витамин С има отношение към устойчивостта на капилярните стени, здравината на съединителната тъкан и усвояването на желязото. Предпазва от окисляване витамините А, Е и някои от групата В и по този начин подпомага набавянето им за организма. Има антиоксидантно действие, т.е. участва в неутрализирането на свободните радикали и пази тъканите от увреждане. Поради състава си цитрусовите плодове са ценно средство за профилактика на тежките заболявания, за поддържане на енергийния тонус и за запазване на младостта и работоспособността. Препоръчват се също за предпазване и лечение на инфекциозни болести, затлъстяване, хипертония, атеросклероза и др. Подобен състав и свойства имат също кивито и папаята.
Няма как да не сте забелязали колко енциклопедично дълъг е списъкът от ценни съставки на тези групи храни. Като вметнем и колко безобразно вкусни са, остава само да похапваме от тях здраво, за да сме здрави!
розали.ком
Няма коментари:
Публикуване на коментар