вторник, 9 септември 2008 г.

Аспиринът стана на 110 години

Лекарството е създадено от Феликс Хофман през 1897 г.

Трудно, ако не и невъзможно, би било да се намери човек, който не е чувал за аспирина. Когато през 1897 г. Феликс Хофман успява да синтезира стабилна и чиста форма на ацетилсалициловата киселина, едва ли е предполагал, че създава бъдещото най-популярно в света лекарство.

Противовъзпалителните и болкоуспокояващи качества на киселината са известни на хората от векове.

За богатата на това съединение кора на брезата пише още Хипократ. Като лекарство тя е била използвана и Древния Египет и Китай.

Феликс Хомна обаче е първият, който успява да създаде стабилна форма на ацетилсалициловата киселина и да я превърне в лекарство в съвременния смисъл на тази дума.

През 1899 г. Аспиринът е регистриран като запазена марка, а през следващата година за пръв път се появява не като прахче, а под формата на таблетка и така става един от първите медикаменти, продавани в новата току-що появила се таблетна форма.

След Първата световна война по условията на подписания между воюващите страни мирен договор вече много популярният аспирин престава да бъде запазена марка на компанията Байер.

По-късно компанията се възражда. Така и до днес хората свързват названието аспирин с известната немска компания.

През 1949 г. аспиринът е вписан в книгата на рекордите на Гинес като най-продавания медикамент в света.

Далеч по-важен за бъдещето на препарата е обаче официалното становище на Американската медицинска асоциация от онези години, че той е най-безопасното е ефективно от всички обезболяващи, известни тогава на науката.

Ацетилсалициловата киселина става и едно от най-изследваните през 20 век вещества.

Още през 40-те години учените установяват нейното благоприятно въздействие при хората с повишен риск от инфаркт и инсулт. От тогава този ефект е доказан от многобройни научни изследвания.

80-те години на миналия век стават начало за нов успех на аспирина - вече като препарат, предотвратяващ тежки сърдечно-съдови усложнения.

Специално разработената от Байер нова форма (с по-малко милиграми на таблетка) става едно от най-продаваните лекарства в почти целия свят.

Нови изследвания продължават да търсят неизвестни до момента свойства на ацетилсалициловата киселина и нови сфери на неговото приложение.


козметиката.ком

Няма коментари: