петък, 26 септември 2008 г.

10-те най-модни диагнози - Част 2

№ 6. Авитаминозата. Бърза уморяемост, отпуснатост, сънливост- всички тези призваци ние приписваме на авитаминозата. И се стараем да се борим с нея от ноември до юни. А как иначе- витамините са нашите защитници от простуди, грип, рак и инфаркт! Едва ли не ги смятаме за панацея от всички болести и елексир на младостта.
В действителност авитаминозата е болест на витаминната недостатъчност и се среща твърде рядко. Спор няма- в една или друга степен ние изпитваме недостиг на витамини, но той съвсем не е толкова значителен. Авитаминозата може да се установи само с изследване на кръвта, оценката на общото сътояние и на хроничните заболявания.
Какво да правите? Необходимостта от постоянно приемане на витамини, особено в големи дози, трябва да се определя индивидуално, след щателно претегляне на всички “ за” и “ против” . И най- напред това се отнася за мастноразтворимите А, Е, Д, които се натрупват в организма. Техният излишък води до сериозни последствия.

№ 7. Високо ниво на холестерина. Фразата “ вие имате висок холестерин” , в устата на доктора често звучи застрашително. На нещастника предписват жестока диета и високоефективни хапчета, а въображението му рисува страшни картини на запушени кръвоносни съдове с холестеринови плаки. Но наистина ли е толкова страшно? В повечето случаи не!
В действителност последните изследвания показват, че ако намалим съдържанието на холестерин в кръвта с повече от 20% , не е добре. Защото опасен е не холестеринът въобще, а само т. нар. лош холестерин, който се натрупва по стените на кръвоносните съдове.
Какво да правите? Не се увличайте да водите война срещу холестерина. Без него организмът не може да съществува- той е важен строителен елемент на всички клетки. Всички клетъчни структури и тъканите на мозъка съдържат холестерин. Без него не може да функционира централната нервна система. Но да поддържаме нивото на холестерина нормално, все пак е необходимо. В повечето случаи това се постига само с диета, като се ограничат мазнините, особено животинските.

№ 8. Синдром на хроничната умора. Този термин днес е много популярен. Бедата е там, че той често се бърка с обикновената преумора, която изчезва след добре проведена почивка.
В действителност синдромът на хроничната умора има типични признаци. Освен повишената уморяемост това са раздразнителност, честа промяна на настроението, самосъжаление, плачливост и при най- малкото вълнение. И още- артериалното налягане е неустойчиво, появява се сърцебиене, нарушава се апетитът и неудържимо ви се иска да спите. Да, но заспивате доста след полунощ, а в 5- 6 часа сутринта очите ви вече са ококорени и поредното утро отново е мрачно. И в резултат целия ден ви се спи, не можете да се съсредоточите, трудно запомняте най- обикновени неща, бавно съобразявате. Ето това е истинската същност на синдрома на хроничната умора, който се среща при 5- 10% от случаите.
Какво да правите? Преди всичко да не си губите времето с псевдо- лечители. Незабавно се обърнете невролог, имунолог, психотерапевт. Синдромът на хроничната умора се лекува индивидуално и комплексно. При необходимост се използват лекарствени средства. Често този синдром е предизвикан от вируса на херпеса.

№ 9. Имунодефицит. Това е много сериозна диагноза, ако наистина съществува. Но в повечето случаи се мъчат да помогнат на имунната си система с лекарствени средства- съвременни имуномодулатори, хора, които изобщо не се нуждаят от това. За съжаление доста често усилията на любителите да повдигнат имунитета си водят до обратен ефект.
В действителност много от нас мислят, че пониженият имунитет се проявява със слабост, болки в сърцето, главоболие, общ дискомфорт. Но това заболяване има съвсем други признаци. Например, ако трети път в годината боледувате от ангина и антибиотиците не помагат, това е тревожен сигнал. Ако четири пъти в годината ви мъчи простуда, можем да говорим за понижен имунитет. Друг е въпросът обаче, ако вие не се долекувате, тръгвате на работа и заболяването се повтаря.
Какво да правите? Ако вие се съмнявате в силата на вашата имунна система, направете си изследване, назначено от имунолога. Само специалистът може да разработи индивидуална схема на лечение. Безконтролното набъркване в работата на имунната система е опасно. Освен това модерните хранителни добавки трудно ще засилят имунитета. Те се предписват за профилактика, а не за лечение.

№ 10. Синдром на възпалените черва. Той се открива практически при всички, които се оплакват от стомашни колики, запек, подуване на корема. Повечето от кандидатите за диагнозата са хипохондрици / любители да търсят в себе си несъществуващи болести/ и агресивни личности или склонни към истерии, депресии и страдащи от канцерофобии / страх от рак/ . В действителност синдромът на възпалените черва се среща при 15- 20% от населението. Това е нарушение на двигателната способност на червата, водещо до запек или разстройство, подуване на червата и болки в корема. Причините за това са нередовното хранене, преяждането, злоупотребата с рафинирани продукти, газирани напитки, алкохол, кафе, а също и стресът.
Какво да правите? Да се откажете от чашата кока- кола и хот- дога в полза на пълноценния обяд със супа и салата. Да се лекувате от запека и подуването на корема сами, не трябва, за да не пропуснете по- сериозната диагноза. Сходни са симптомитепри неспецифичния язвен колит и при тумор на червата. Най- доброто, което можете да направите, е да се консултирате с гастроентеролог и диетолог.


по материал от интернет

Няма коментари: