петък, 26 септември 2008 г.

10-те най-модни диагнози - Част 1

№ 1. Изчистване на организма от шлаката. Щом като се появиха хранителните добавки и по- хитрите се досетиха, че от тях ще се печели добре, започна очистителен бум.
В действителност това не е медицински термин, а по- скоро битов. Затлачването на организма, както някои го наричат, е синоним на претоварени и лошо очистени черва. Има хора, които много ядат, а малко пият, или малко ядат, или живеят само на коктейли за отслабване… Резултатът от това е запек, а оттук идват главоболието, слабостта. Но съгласете се, че да кажете запек е много примитивно. Къде- къде по- съвременно и аристократично звучи думата затлачване на организма.
Какво да правите? В повечето случаи просто трябва да изчистите червата си, като вземете слабителни средства. Отличен метод са и разтоварващите дни. Например веднъж седмично да ядете само плодове или млечни продукти, или варен ориз… Слабителните препарати също не са лоши. Но не бива да прекалявате и да тормозите организма, като ги приемате продължително време. Защото тогава борбата за очистването на организма ще стане борба против собственото здраве. Червата трябва да работят сами. Като часовник!

№ 2. “ Аз съм в депресия” , казваме ние, а се подразбира “ Оставете ме на мира! Всички! “ . Тази диагноза е любима на съвременните дами, а даже и на господата. Колко е удобно да скриете лошото си настроение, стреса, а даже и мързела си зад думата стрес!
В действителност депресията не е само емоционално състояние, но и определен начин на мислене и възприятия, чувство за безпомощност, чувство за вина, ниска самооценка, намалена способност за съсредоточване и вземане на решения, рязка смяна на настроението. Обикновено депресията се съпровожда със загуба или добавяне на килограми независимо от диетата, с намаляване или увеличаване на апетита, с апатия, безсъние, отпуснатост или пък възбуда. Не- рядко се добавят и болките в гърба и колебанията на кръвното налягане.
Какво да правите? Ако пет от изброените симптоми ви мъчат повече от две седмици, трябва да се обърнете към лекаря. Но преди всичко трябва да оцените колко е тежко душевното ви състояние. Понякога е достатъчно просто да се заредите с положителни емоции или да смените обстановката, за да се излекувате от мнимата депресия. Но истинската болест без лечение не може да се преодолее.
№ 3. Хипогликемията е удобно оправдание за вашата невъздържаност по отношение на храната и неукротимото влечение към сладкото. Понякога си похапвате шоколад, като се оправдавате, че ако не ядете сладко, мозъкът ви не съобразява.
В действителност, според ендокринолозите хипогликемията настъпва при такова намаление на глюкозата в кръвта, което може да се случи само чрез тридневно гладуване. Тя може да бъде провокирана от силно действащи лекарства, от ендокринни, онкологични и други заболявания, но не и от липса на сладко в храната ви. Реално хипогликемията може да настъпи при болните от диабет.
Какво да правите? Ако се съмнявате, обърнете се към ендокринолога и си направете изследване на кръвта. А да оправдавате своите пристрастия към сладостите с модерната дума хипогликемия, чийто смисъл не е напълно ясен, не бива.

№ 4. Болните от булимия девойки се смятат за прекалено сериозни, замислени и стройни, които приемат обикновения апетит за страшна болест. Ако човек работи интензивно- и физически, и умствено, естествено настъпва и е абсолютно нормално чувството на глад. Организмът, още повече младият, иска да яде.
В действителност булимията е сериозно психично разстройство, доста рядко, но се среща в 0, 01% от случаите. Човек загубва способността си да чувства насищане. И то до такава степен, че е неразбираемо как е възможно да се поеме такова количество храна.
Какво да правите? Най- напред отличете лъжливата от истинската булимия. Просто се избавете от съблазните- не купувайте много храна, избягвайте ресторантите и сладкарниците, банкетите и коктейлите. Може да се избавите от булимията и с помощта на психотерапевт.
№ 5. Зависимостта от метеорологичните условия. Късно сте легнали, натъпкали сте се с храна вечерта, лошо сте спали, посрещнали сте утрото с цигара на гладен стомах… Е, всичко това няма да мине без последствия. Главата ви боли, кърши ви цялото тяло, не смеете да се погледнете в огледалото… А навън е ветровито и дъждовно. Разбира се, че времето се е променило, то е виновно! И си намирате оправдание, и си внушавате, че сте човек, зависим от метеорологичните условия.
В действителност само 10- 15% от хората са чувствителни на промяната на времето, въпреки, че 50- 60% се смятат за зависими от него.
Какво да правите? Да наблюдавате сами себе си. За да разсеете съмненията и излишната мнителност, може да си водите дневник, в който да отбелязвате в продължение на един месец и да съпоставяте емоционалното и физическото си състояние, самочувствието си, интелектуалната активност, пулса, кръвното налягане с данните на метеорологичните служби. Ако между тях има пряка зависимост, трябва да се обърнете към психотерапевт.

....следва продължение


по материали от интернет

Няма коментари: