неделя, 7 септември 2008 г.

Наднорменото тегло - убиец номер 1

Четиримата убийци от “смъртоносният квартет”: високото кръвно налягане, повишените масти в кръвта, повишената кръвна захар и натрупването на мазнини предимно в коремната област, отнемат от година на година все повече и повече човешки животи.
От друга страна, с неголеми усилия натрупаната досадна и още повече опасна коремна мазнина– може да бъде стопена.

Наднормено тегло-номер 1 в състава на “Смъртоносният квартет”

Резултатите на ИЕМА при БАН свидетелстват, че 46.8% от мъжете и 34.4% от жените у нас са с наднормено тегло, а за 15.8% мъже и 17.5% жени това е сериозен здравословен проблем - те страдат от затлъстяване!!! Общо 62.6% мъже и 51.9% жени имат проблем с телесното тегло! При децата 10%!

В отделни региони проблемите са още по-сериозни. Въпреки здравословния риск тази тенденция на растеж продължава. Наднорменото тегло повишава риска от развитието на тежки заболявания, каквито са атеросклерозата, сърдечната недостатъчност, захарения диабет - тип 2, ракът, подаграта и нарушенията на мастната обмяна, от които една част завършват със смърт. Особено опасно става ако към наднорменото тегло се прибавят и останалите членове на “Смъртоносния квартет”.

Други доводи за лечение на наднорменото тегло:
• Колкото по-дълго във времето и колкото по-сериозно е напълняването, токлкова по-трудно то се поддава на лечение.
• Последствията от затлъстяването за здравето и след намаляване на теглото не винаги са обратими.

Индекс на телесна маса (ИТМ)
ИТМ е мярка за съотношението между ръст и тегло. Пресмята се като теглото в килограми се разделя на височината в метри, повдигната на квадрат. (ИТМ = кг/м2). ИТМ корелира много добре с телесната мастна маса, както и с риска от негативни отражения на свръхтеглото върху здравето и прогнозата за живот на индивида и затова се е наложил за единица мярка.

Животът с диабет
Който веднъж е заболял от диабет може и занапред да поддържа активен начин на живот. Диабетът не означава непременно строга едностранчива диета или влошаване на качеството на живот. Диабетът означава: здравословен начин на живот и хранене и осъзнаване на необходимостта от физическа активност.

Наднорменото тегло невинаги означава свръхтегло.
Количественото разпределение на подкожната мастна тъкан е генетично обосновано. При наднормено тегло според разпределението на подкожната мастна тъкан могат да се обособят, по отношение на здравните последици, две отделни групи с различен рисков фактор. Решаващо за здравния риск е обиколката на талията (ОТ).

Ако ОТ е високо означава, че наднорменото тегло се дължи главно на натрупване на мастна тъкан в горната част на тялото и в областта на корема (андроиден тип: тип “ябълка”). Рискът в тази група индивидите да заболеят например от атеросклероза, сърдечна недостатъчност или захарен диабет - тип 2 е по-висок отколкото в групата с по-ниски стойности на ОТ (гиноиден тип: тип “круша”).

При стойности (досега) на ОТ над 102 за мъже и над 88 за жените, а според новите критерии, над 94 за мъже и над 80 за жените говорим за така нареченото абдоминално затлъстяване. Гиноидният тип или “круша” се среща главно при жени, докато андроидния тип или тип“ябълка”- при мъже.

Андриодният тип живее по-рисково
При пълни и по-пълни хора с ябъкловидно. натрупване на мазнини рискът да развият захарен диабет-тип 2 и атеросклероза или сърдечно-съдови заболявания, или пък в най-лошия случай, да претърпят сърдечен инфаркт или мозъчен удар е значително по-висок. От друга страна проблемите на гиноидния тип са да намали теглото си. Жените в менопауза често показват натрупване на мазнини предимно в коремната област. И при двата пола здравният риск става по-висок с увеличаване на мазнините в коремната област.

Фактори, които улесняват напълняването
• Висококалорийна храна и ограничена двигателна активност;
• Прекомерна алкохолна консумация, тютюнопушене;
• Психичен стрес, както и бързи редувания на напълняване и отслабване(“йо-йо ефект”);

Вземането на мерки за намаляване на телесното тегло трябва да започне с дългосрочна промяна в начина на хранене комбинирано с увеличена двигателна активност.
Това е добро поведение, както за хората с андроиден, така и за тези с гиноидния тип затлъстяване. С отсраняването на ненужните масти от организма се намалява и риска от вече споменатите заболявания.
Много пресни плодове и зеленчуци, продукти от пълноценно жито, млечни продукти с ниска масленост, прясна морска риба и обилно консумиране на минерална вода са естествените мерки срещу “Смъртоносния квартет”.


докторбг.ком

Няма коментари: