неделя, 10 август 2008 г.

Артериална xипертония

Повишеното артериално налягане или хипертония днес се явява най-разпространеното хронично заболяване. Общо известно е, че хипертонията е водещ рисков фактор за развитието на инсулти, миокарден инфаркт, увреждане на съдовете, бъбреците, загубата на зрение и други опасни заболявания.

За щастие, през последните 30-35 години се забелязва отчетлив пробив при лечението на това заболяване. Количеството на смъртни случаи от инсулти е намаляло с 50%, а смъртността от инфаркти е намаляла с над 40% в сравнение с 1973-74 години. Но все още е много рано да се празнува победа над това заболяване. Много болни пренебрегват профилактиката на хипертонията и здравословния начин на живот, не малка част от хората остава с неоткрито заболяване, а няколко милиона болни с диагноза хипертония не получават адекватно лечение.

Какво е повишено артериално налягане или хипертония?

За да се разбере правилно по какъв начин намалението на налягането играе важна роля в профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, ще бъде интересно да се разгледат някои физиологични аспекти в работата на сърдечно-съдовата система.

Дължината на кръвоносните съдове в нашия организъм е около 111 000 км. При всеки удар 60-80 грама обогатена на кислород кръв под силно налягане попада от лявата сърдечна камера в аортата, най-голямата артерия в нашия организъм. Съдовата система на човешкия организъм може да се сравни с дърво. Аортата е стволът на дървото. Тя се разклонява на множество артерии, които на свой ред се делят на по-малки клонове, които се наричат артериоли. Те носят кръвта на капилярите-листата на дървото. Кръвоносните капиляри – това са микроскопични кръвоносни съдове, които снабдяват с кислород и хранителни вещества всяка клетка на нашия организъм. След отдаването на кислорода на клетките кръвта отново се връща към сърцето посредством мрежата от венозни съдове.

За да се придвижи кръвта по разклонената система от артерии и вени, се налага да се изразходи определена сила или енергия. Силата, въздействаща на стените на съдовете по време на протичането на кръвта е това което наричаме налягане. Безусловно, силата на артериалното налягане зависи от работата на сърцето, но не по-малка роля в регулирането на налягането играят и артериолите - най-малките артерии. Те имат способността да се отпускат, ако е необходимо да се намали кръвното налягане, или да се свият, ако е необходимо то да се повиши.

Нивото на артериалното налягане при различните хора варира и зависи от тяхната дейност. Например, не е необходимо сърцето да работи бързо и силно, когато си почивате. Ако извършвате физическа работа или се занимавате със спорт, са необходими големи количества кръв за снабдяване на мускулите с кислород и артериалното налягане започва да се повишава. При друго положение, например, ако Вие внезапно се изправите от хоризонтално положение, организмът ще отговори с мигновено повишение на налягането, за да осигури постоянно снабдяване на мозъка с кислород. Кръвоносните съдове на краката и коремната област се свиват и сърцето започва да бие по-бързо. Понякога, наистина се случва малко забавяне на тази реакция и тогава Вие усещате леко завиване на свят или слабост. Това се случва особено често при възрастни хора, при които съдовите рефлекси са малко забавени.

Някои хора могат да усещат “помътняване” в главата или слабост, ако дълго стоят изправени на крака. Това се дължи на това, че кръвта се натрупва в своеобразни кръвни депа-вените на краката, и поради това към мозъка не постъпва достатъчно количество кислород.

Артериалното налягане се регулира чрез сложни нервни и хормонални механизми и може значително да се променя във времето. По правило, налягането е по-ниско, когато спите и обратно, то се повишава, когато сте буден или при стрес. Ако сте изплашени или ядосани, надбъбреците Ви започват да произвеждат хормона на стреса-адреналин. Този хормон заставя сърцето да бие по-силно и по-бързо, поради което налягането се повишава и повече кръв достига до мускулите.

Както беше изяснено, артериалното налягане обикновено е по-ниско в периода от 1:00 до 5:00 сутринта, рязко се повишава от 6:00 до 8:00, след което практически не се променя през деня и вечерта и се понижава от 11:00 до 12:00 през нощта. Налягането се променя с възрастта. При децата нормалните показатели на артериалното налягане могат да бъдат 70/50, а при по-възрастни над 120/80.

От какво се образува артериалното налягане?

Кръвният ток в нашия организъм не прилича на постоянното течение на река, напротив, преминавайки през системата на кръвоносните съдове, кръвта като планински поток се завихря, ускорява или забавя своето течение в съответствие със сърдечните съкращения.

Количеството сърдечни удари е примерно 60-70 за 1 минута и може да се увеличат до 120-140 удара по време на спортни занимания. Както знаете, сърцето не се съкращава непрекъснато, а след всеки удар следва неголям период на отпускане или покой. В резултат артериалното налягане се променя.

Показателите на налягането е прието да се означават с две цифри: 120 на 80 или 120/80. Голямата цифра се нарича систолно налягане и означава най-високото налягане на кръвта върху стената на съда след сърдечния удар. По-малката цифра, наричана диастолно налягане, означава налягането на кръвта в периода на покой, в паузата между сърдечните удари. До момента сред лекарите няма ясно мнение за това, от какви стойности артериалното налягане се приема за повишено. Но налягане над 140/90 се смята за признак на хипертония.


бг.медифармуики.ком

Няма коментари: