вторник, 19 август 2008 г.

Какво знаем за "сърдечния витамин" Q10?!

Коензимът Q10 е извлечен за първи път от сърце на бик през 1957 г. от американския учен Фр. Крейн.

Малко история:
Коензимът Q10 е извлечен за първи път от сърце на бик през 1957 г. от американския учен Фр. Крейн. След това се изяснило, че това вещество е широко разпространено в човешкия организъм и го нарекли - убихинон (всесилен, масов хинон). Откритието не само отбелязват с нобелова награда, но и го признават за едно от най-големите открития на века. През 60-те години в Япония първи използват сходно на Q10 вещество - Q7 при сърдечна недостатъчност. С много изследвания се доказва антиоксидантната му активност и през 70-те и 80-те години се разработва технология за промишленото му производство, отново в Япония. Но първоначалната цена е много висока - 1 гр. Q10 - 4000 $. Едва през 90-те години американците и японците успяват да внедрят производства с по-достъпни цени за масова употреба.

Може и без него... Оказва се, че не може. Коензимът Q10 е вещество, без което нито една от клетките (100 трилиона) в нашия организъм не може да си осигури енергия. Антиоксидантният му ефект е косвен, за разлика от директните антиоксиданти (бета-каротина, витамините Е и С...), които се съединяват с вече образувания свободен радикал. Всъщност и двата вида се допълват в защитата на клетката. Q10, обаче не се набавя само от храната, той се синтезира и от организма. Доказано е, че след 20-годишна възраст наличността му в клетките прогресивно намалява, а неговия разход при стрес, големи натоварвания и още редица фактори, расте. От друга страна Q10 се синтезира в организма от аминокиселината тирозин. Процесът на синтез има 17 етапа, регулира се от няколко ферментни с-ми и изисква участието на седем витамина: В2, В3, В5 (пантотенова киселина), В6, В9 (фолиева киселина), В12, С и редица микроелементи!!! Доста уязвим процес на синтез?!

Възможността да се попълни дефицита на Q10 от храната е малка,
тъй като съдържанието му в обичайните продукти за хранене (месо, черен дроб...) е оскъдно. А тези продукти са категорично противопоказни за хора с повишено съдържание на холестерол в кръвта, болни от атеросклероза и много други заболявания на обмяната на веществата. Тогава остава алтернативата - допълнителен прием.

Тайните на природата се откриват, изследванията...
Известният американски учен Майкъл Ричман пресмята 62 болести (от исхемия на сърцето, атеросклероза и диабет до злокачествен рак и пародонтоза), свързани с дефицита на това незаменимо вещество. Какви са неговите приложения:

За профилактика: науката поставя на първо място сърдечно-съдовите заболявания (Q10 добива световната слава като "сърдечния витамин"), а също за укрепване на имунната система, нормализиране на обменните процеси и общо оздравяване на организма.

В комплексното лечение: Изследванията показват неговото положително влияние и ефективност при:

*исхемична болест на сърцето и други сърдечно-съдови заболявания
*лечение на атеросклерозата и нейните усложнения
*хипертонична болест
*ендокринни заболявания; хиперфункция на щитовидната жлеза
*неврологични заболявания
*пародонтоза
*заболявания на черния дроб и кръвта
*диабет (намалява кръвната захар в кръвта почти 30% без допълнителна доза инсулин)
*язва на стомаха
*при различни форми на астма
*мускулна дистрофия
*профилактика и лечение на синдрома на хронична умора
*забавяне процеса на стареене в организма
*стимулира имунитета и адаптационните реакции на организма
*отбелязано е положително влияние на клетките на очите
*намалява значително токсичността и страничните действия на антибиотиците и противораковите препарати
*в редица случаи дори се е удало продължаване живота на онкологично болни и т.н.

Усвояването...
Q10 е мастноразтворимо вещество, затова прахообразните и таблетни форми, а също и маслените разтвори следва да се приемат с мазна храна, макар че и това не гарантира пълно усвояване. ЗАО "Аквион" пусна на пазара през 2001 г. продукта Кудесан, в който Q10 е във водоразтворима форма (Веторон), с максимално усвояване от организма без участието на мазнина. За броени минути убихинонът достига до клетките. Освен това в него се съдържа и витамин Е, който е мощен съюзник на убихинона. А такова съдействие, както показва опита, води до взаимно усилване на свойствата им.


наноком-бг.ком

Няма коментари: