четвъртък, 14 август 2008 г.

Недоспиването води до повишено кръвно

От значение е и часът на събуждане, показват резултатите от изследване.

Жените, които спят по-малко от 5 часа в денонощието, имат повишен риск от развитие на хипертония. До този извод са стигнали британски учени от Университета на Уоруик (University of Warwick), изследвали почти 6600 доброволци.

Оказва се, че жените, които спят по-малко от 5 часа в денонощието страдат от повишено кръвно налягане два пъти по-често, отколкото тези, които спят по 7 или повече часове. При мъжете такава закономерност не се наблюдава, твърдят изследователите.

Известно е, че артериалната хипертония (т.е. артериално налягане по-високо от 130/ 90 мм рт. ст.) е един от основните рискови фактори за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

“Ние установихме, че недостигът от сън не само увеличава риска от хипертония, но и предизвиква инфаркти и инсулти”, подчертава ръководителят на изследването професор Франческо Капучо (Francesco Cappuccio). Той отбелязва, че в по-ранни изследвания недоспиването се определя като рисков фактор за развитието на затлъстяване и захарен диабет, съобщава списание Hypertension.

Освен това важна роля играе не само продължителността на съня, но и времето на събуждане, твърдят японски учени. Според данните от изследвания, проведени от специалистите от няколко университета и болници в Киото, при т.нар. “хора-чучулиги” съществува повишен риск от хипертония и инфаркт.
Анализирайки данните на 3017 души на възраст от 23 до 90 години, учените твърдят, че хората, които стават от сън по-рано от 5 часа сутринта, страдат от хипертония 1,7 пъти по-често (и 2 пъти по-често от атеросклероза) в сравнение с тези, които стават с 2 или 3 часа по-късно.

“Нашите изследвания опровергават разпространеното мнение, че “ранобудните птички” се отличават с добро здраве”, съобщава ръководителят на изследването професор Маюко Кадоно (Mayuko Kadono) в доклада си, изнесен на конгреса на Световната федерация на общностите на изследователите на съня и медицината на съня, който се проведе наскоро в Австралия.

здраве.бг

Няма коментари: