петък, 15 август 2008 г.

Доматите като лекарство срещу хипертония

Съдържащите се в доматите антиоксиданти могат да снижат артериалното налягане при мека хипертония. Такива са резултатите от направеното в Израел пилотно изследване.

В едноцентрово двойно сляпо клинично изследване д-р Yechiel Engelhard и неговите колеги (Университет Негев, Израел) оценявали ефекта от 8-седмичен прием на екстракта от домати«Lyc-O-Mato». Всяка капсула (250 мг) съдържат 15 мг ликопен (6%), бета-каротин (0.15%), фитоен и фитофлюен (1%), а също и 5 мг витамин Е (2%), фосфолипиди (15%) и фитостерол (0.6%), във вид на маслена суспензия.

След първоначалния двуседмичен период на въвеждане и потвърждение на диагнозата за хипертония, 31 непушача започнали прием на плацебо (4 седмици), след това преминали на прием на една капсула екстракт от домати дневно (8 седмици). След това в продължение на 4 седмици отново се приемало плацебо. За разлика от приема на плацебо, приемът на препарата се асоциирал с намаляване на систоличното и диастоличното артериално налягане: от 144 до 134 и от 87.4 до 83.4 мм жив. ст., съответно (р<0.001 и р<0.05). Самите автори признават, че в това малко по обем и продължителност изследване са наблюдавани пациенти с нисък риск и мека хипертония, които никога не са минавали медикаментозна антихипертензивна терапия.


лекар.бг

Няма коментари: