четвъртък, 21 август 2008 г.

Обобщено за тромбофлебита

Какво представлява тромбофлебита?
Тромбофлебитът е процес на образуване на кръвни съсиреци, (тромби). В превод от латински, „Thrombo“, означава съсирек, а „Phlebitis“ възпаление на стената на вената. Тромбофлебит се получава, когато съсирека, намиращ се във вената, причини възпаление на една или няколко вени, обикновено на краката. По-рядко тромболфлебитът може да засегне вените на ръцете или тялото.
Засегнатата вена може да се намира близо до повърхността на кожата (повърхностен тромбофлебит), или да засяга дълбоките вени, разположени в мускулите (дълбока венозна тромбоза или ДВТ). Тромб (съсирек) в дълбоките вени увеличава риска от сериозни здравословни проблеми, каквато е белодробната емболия. Тя настъпва, когато парче съсирена кръв се откъсне от тромба. То отива нагоре по съдовете до сърцето и до белите дробове и може да блокира артерията, която носи кръвта от сърцето към тях за да се обогати с кислород. Това е спешно състояние, което може да застраши живота ви, особено ако тромба е по-голям и кръвотока напълно се прекъсне.

Какви са симптомите при тромбофлебит?
Обикновено започва с „безобидни" болки в прасците, както при мускулна треска, но само в единия крак. Кракът се подува силно, прасецът и глезенът отичат.
Когато е засегната повърхностна вена, може да се забележи една зачервена, затоплена, плътна и болезнена връв, разположена точно под повърхността на кожата. При засягането на дълбока вена, кракът ви може да се подуе, да е болезнен и чувствителен на дразнене, като тези признаци се засилват когато се изправите или вървите.
Възможно е да имате повишена температура или пък да липсват каквито и да било симптоми.

Какви са причините за заболяването?
Честа причина за тромбофлебит е продължително обездвижване, като седене при пътуване в самолет или автомобил, както и при продължително залежаване поради други заболявания и травми. При такова неактивно състояние кръвния поток от долните крайници към сърцето се забавя, което създава условия за образуване на тромби.
По-висок е риска за тромбофлебит при наследствена предразположеност към тромбообразуване.

Каква е прогнозата?
Ако тромбофлебитът е на повърхностна вена, непосредствено под кожата, сериозните усложнения са редки. Ако,обаче тромб се образува в дълбока вена, рискът за сериозни усложнения, като белодробна емболия, инфаркт или инсулт, е много голям.

Как можем да се предпазим?
При случаи на тромбофлебит или белодробна емболия в семейството редно е да се изследвате дали кръвта ви се съсирва нормално.
Залежаването забавя кръвообращението и създава предпоставки за тромбоза при предразположените към нея.
При бременност наследствено обременените жени е добре да носят еластични чорапи от аптеките.
Повече движение, например дневно 30 минути енергична разходка, подобрява кръвоснабдяването и предпазва от тромбофлебит.
Важно е, особено през лятото, да се пият повече течности (2-3 литра дневно) -вода, разредени сокове, чай.
Разхождайте се. По време на полет ставайте от мястото си поне веднъж на всеки час. Ако шофирате, спирайте на всеки час, направете кратка разходка или няколко. Ако се налага да седите, периодично движете краката си. Сгъвайте глезените си, натискайте крака си в стола пред вас. Опъвайте подбедриците си поне веднъж на всеки час.
Аспирин не се препоръчва.
Използвайте топла превръзка върху засегнатата зона на крака, за 15-30 минути, два или три пъти дневно.
Повдигнете крака ви ако е оточен.


здравница.ком

Няма коментари: