вторник, 19 август 2008 г.

Да увеличим поднорменото си теглото – това също е проблем

За разлика от общо приетото мнение, да се увеличи теглото може да бъде не по-малък проблем, отколкото да се намали. Поднорменото тегло може да се дължи на някои медицински проблеми:

1. Нарушения в храносмилането, дължащи се на недостатъчна секреция на солна киселина в стомаха или дефицит на панкреасните ензими, които са от голямо значение за оптималното разграждане на въглехидратите, белтъците и мазнините, съдържащи се в храната и тяхното оползотворяване от организма; някои възпалителни заболявания на червата, които водят до нарушения във всмуквнето на хранителните вещества, увеличеното им използване и загуба.
2. Нарушения в хормоналния баланс като хиперфункция на щитовидната жлеза. Липсата на апетит, която може да се яви в следствие на дефицит на минерала цинк в организма или като резултат от някои заболявания също води до поднормено тегло. Ето защо, Вие първо трябва да се обърнете към лекар-специалист гастроентеролог и ендокринолог, за да установите дали поднорменото Ви тегло не е свързано с медицински проблем, който трябва специфично да се лекува, за да може да постигнете нормализиране на теглото си.

Поднорменото тегло може да се дължи на недостатъчно или неправилно хранене. Вие се нуждаете от повече храна, богата на белтъци и въглехидрати, които доставят енергия – повече месо, риба, мляко и млечни продукти, повече ядки, хляб и тестени продукти, картофи, плодове, зеленчуци. От растителните продукти особено богати на енергия здравословни храни са ядките – орехи, бадеми и др., също и маслините. Много полезен е медът – слагайте по 1 лъжица в чая, прясното и киселото мляко, консумирайте го с други храни. За разлика от хората със свръх тегло, Вие можете да не се притеснявате за мазнините, които доставят 2 пъти повече калории от белтъците и въглехидратите, но за предпочитане е те да са растителни. Животинските мазнини крият риск за развитие на атеросклеротични процеси. По-добре е не да увеличите количеството на храната на един прием, а да увеличите честотата на храненията.

Не оставайте гладни дълго време, яжте често, опитайте се да включите няколко подкрепителни закуски между основните хранения. Ако обемът на храната представлява проблем за Вас, тогава не включвайте супи и много течности в менюто си, тъй като те носят по-малко калории от твърдите храни. Нека течностите, които пиете да са хранителни, например млечен шейк, приготвен от мляко, мед, банан или друг пасиран плод.

За подобряване на храносмилането, което ще помогне за по-доброто усвояване и използване на съдържащите се в храната вещества, които са източници на енергия, включвайте ежедневно в диетата си кисело мляко и други кисело млечни продукти.

За подобряване на апетита, яжте храни, които обичате и не се насилвайте с такива, които знаете, че са полезни, но не можете да понасяте. Семената от сминдух проявяват така нареченото анаболно действие, тоест подобряват апетита и подпомагат изграждането на тъкани. Счукани на прах, семената от сминдух могат да бъдат приемани по два начина:

1.по 1 ч.лъж. преди хранене с конфитюр, мед, мармалад или с 50 мл червено вино;
2.1 суп. лъж. семена се залива с 400 мл вряла вода, киснат 2 часа – пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. При възможност пийте по 1 чаша червено вино на обяд и вечеря - то не само е полезно за здравето, но подобрява апетита и е източник на калории.

При възможност могат да се взимат хранителни добавки. Полезно е действието на продукти, съдържащи алое и белтъци.

Стресът и безпокойството също водят до намаляване на теглото, затова опитайте се да се релаксирате преди хранене. Отделете достатъчно време за ядене, дъвчете добре, не яжте сами, а в приятна компания. Увеличете физическата си активност, тя повишава апетита и доброто настроение.


гбг.ком

Няма коментари: