сряда, 27 август 2008 г.

Червените боровинки са полезни за здравето

Червените боровинки са сред храните с доказан благотворен ефект за здравето, сочат резултатите от изследване на Ейми Хауел от университета Рътгърс, цитирани от Асошиейтед прес.

Червените боровинки съдържат антиоксиданти, които защитават клетките от увреждане от нестабилни молекули, наречени свободни радикали. Американските здравни институти са финансирали изследването за ефекта от червените боровинки върху сърдечните болести, гъбичните инфекции и други заболявания.

Досега изследването е показало, че пиенето на сок от червени боровинки може да блокира инфекция на пикочните пътища, като пречи на бактериите да прилепнат към клетъчните стени. Съставка,открита от Хауел в червените боровинки и кръстена проантоцианидин, предотвратява образуването на плаки по зъбите. Освежители за уста, съдържащи въпросната съставка, ще бъдат разработени, за да се предотвратят заболявания на венците. Освен това при някои хора редовната консумация на сок от червени боровинки убива бактерията H. pylori, която може да причини рак на стомаха и язва.

Предишни изследвания показаха, че ежедневната консумация на сок от червени боровинки увеличава нивото на добрия холестерол и намалява нивото на лошия холестерол. Червените боровинки могат да предотвратят бързото израстване на тумори. Освен това екстракти от химикали в червените боровинки са предотвратили мултиплициране на засегнати от рак клетки на гърдата при лабораторни опити.


фармаси.бг.ком

Няма коментари: