събота, 2 август 2008 г.

Разпознай хипертонията и нейните стадии

В първия стадий на заболяването болните се оплакват най-често от виене на свят, шум в ушите, пулсиране на съдовете, тежест в главата, безсъние и бърза уморяемост.

Повишеното кръвно налягане може да започне понякога незабелязано и да се открие случайно. Главоболието е локализирано обикновено в тила, темето или челото, но понякога /по-често у жени/ има характер на мигрена. Болните са често нервни, избухливи.

Втори стадий. В тази фаза на болестта основните симптоми – главоболието, виенето на свят, шумът в ушите, стават постоянни и имат постоянен характер.
Трети стадий. С течение на времето, ако не се прилага правилно лечение, оплакванията се усилват и се явяват сърдечни оплаквания: лесно изморяване, сърцебиене, прескачане на сърцето, задух /понякога под формата на нощен пристъп и сърдечна астма/, сърдечна недостатъчност с постоянен задух, отоци, гръдна жаба, в по-тежки случаи инфаркт на миокарда. Повишеното кръвно налягане се отразява и върху кръвоносните съдове на мозъка; развиват се тежки атеросклеротични промени, обусловени с отслабване на паметта и промени в характера; в тежките случаи може да се стигне до най-опасното мозъчно усложнение: мозъчен кръвоизлив /мозъчен удар или инсулт/.

В случаите, когато повишеното кръвно налягане протича скрито, то може да се прояви за първи път с усложненията инфаркт на миокарда или мозъчен кръвоизлив.

Есенциалната хипертония може да засегне по-късно и бъбреците.



дар-център.ком

Няма коментари: