понеделник, 25 август 2008 г.

Изпотяването е симптом за високо кръвно

Терминът «болестно състояние» не е случаен, тъй като само по себе си повишеното кръвно налягане е симптом, който може да съпътства различни заболявания, но може да се проявява и самостоятелно, без да е обусловен от друг болестен процес. Този тип артериална хипертония е по-разпространен и се нарича есенциална артериална хипертония.

Според най-новите проучвания от повишено кръвно налягане страда средно 1 от всеки 4 души от зрялото население. С нарастване на възрастта заболяването става все по-разпространено, докато в по-млада възраст и при децата и подрастващите то е значително по-ряд-ко. Обезпокоителен е обаче фактът, че напоследък статистиката отчита съществена тенденция към нарастване разпространението на артериалната хипертония в по-млада възраст, дори при децата и подрастващите.
Повишеното кръвно налягане е един от основните рискови фактори за развитието на сериозни сърдечносъдови заболявания, които днес са една от основните причини за болестност и смъртност. Нерядко болестта е наричана «тихият убиец», тъй като може да съществува години наред, без да са налице симптоми и без страдащият да знае за нея, докато не се появят сериозни, дори

животозастрашаващи усложнения

За щастие съвременната медицина успешно се справя с проблема "повишено кръвно налягане" - то се установява чрез достъпни и лесни методи и може да бъде нормализирано трайно чрез различни мерки, включително множество ефикасни медикаменти.
За най-добри препоръчителни стойности доскоро се считаха 120/80. Напоследък, особено според проучванията на американската кардиологична асоциация, се установява, че трайното поддържане на стойности над 115/75 вече започва да повишава риска от развитие с напредване на възрастта на сериозни сърдечносъдови усложнения вследствие

артериална хипертония

Причините за развитието на есенциална хипертония не са точно изяснени, но са установени някои рискови фактори. При наличието им се очаква с голяма вероятност появата на артериална хипертония. Това са напредването на възрастта, мъжки пол, затлъстяване и наднормено тегло, прием на сол. Намалената консумация на калий също е от значение. Той е елемент, който има основна роля при баланса на количеството на натрий в клетките на организма. При намален прием или намалена задръжка на калий в клетките се натрупва по-
вече натрий и това води до задържане на повече течност и повишаване на кръвното налягане. При хора с ниска двигателна активност нараства рискът от наднормено тегло. Освен това често сърдечната честота в покой е по-висока от физически тренираните и това води до по-голям сърдечен дебит и повишено артериално налягане в покой.

Повишеното ниво на холестерол

и мастни киселини благоприятства отлагането на тези вещества върху стените на артериалните съдове, което прави стените нееластични, резистентни на натиск... и води до повишаване на кръвното налягане.
Силният психоемоционален стрес може да доведе до драматично повишение на артириалното налягане.
Много от страдащите от високо кръвно обикновено дълго време нямат никакви или поне несъществени симптоми и признаци на това състояние. Мнозина смятат, че повишението на кръвното налягане се проявява с главоболие, световъртеж, шум в ушите, гадене или кървене от носа. Тези симптоми обаче могат да съпътстват и много други заболявания и състояния, а в началните стадии на артериалната хипертония по-често липсват. Силното главоболие,

световъртежът и кървенето

от носа са по-характерни за по-тежките степени на артериална хипертония.
Други прояви на повишено кръвно налягане могат да бъдат немотивирана напрегнатост, повишено изпотяване, отпадналост, мускулни спазми, често уриниране, сърцебиене и «прескачане» на сърцето.
Ако откриете тези симптоми навреме, вие сте на крачка от спасението. Лечението в начален стадий става много лесно с леки медикаментозни препарати, подходяща диета и промяна в начина на живот.


лекар.бг

Няма коментари: