събота, 30 август 2008 г.

Билки за сърцето

Много от тези билкови рецепти помагат не само при вегетативни неврози, но и при хипертония, и при други сърдечносъдови заболявания. С помощта на отварите могат да се възстановят веднага няколко от нарушените функции на организма, но всяка билкова отвара трябва да се приема след консултация с фитотерапевт.

СЪРДЕЧНА НЕВРОЗА
Смесват се 100 г цвят от глог, 30 г дилянка и 40 г мента. 1 супена лъжица от сместа се залива с 250 мл вряла вода. Кисне 1 час и се прецежда. Пие се 3 пъти на ден по 1 кафяна чашка преди ядене.

ЗА УСИЛВАНЕ НА СЪРДЕЧНАТА ДЕЙНОСТ
В 2 чаени чаши черен чай се прибавят 2 супени лъжици ябълков оцет, 2 чаени лъжици мед и малко уиски. Пие се като чай сутрин на гладно.

УКРЕПВАНЕ НА СЪРЦЕТО
Смесват се 500 г мед, 500 г настъргани лимони с кората, 200 г бадемови ядки. Взема се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден.

НАРУШЕНИЕ НА СЪРДЕЧНАТА ДЕЙНОСТ ПРИ БАЗЕДОВА БОЛЕСТ
Смесват се по 30 г от следните билки: коренища дилянка, цветове глог, стръкове маточина, стръкове мащерка, стръкове пелин. 1 супена лъжица от сместа се залива с 500 мл вряща вода, кисне 1 час и се прецежда. Пие се по 1 винена чаша (100 мл) 4 пъти на ден преди ядене.

ХОРМОНАЛНИ НАРУШЕНИЯ, СЪРДЕЧНИ НЕВРОЗИ
Пчелното млечице намира особено голямо приложение при хормонални нарушения, сърдечни неврози, действа антисклеротично на съдовете. Профилактично се приемат по 100-200 мг под езика сутрин и обяд, 20 минути преди хранене. Съхранява се само в хладилник, за да запази биологичните си свойства.

лекар.бг

Няма коментари: