неделя, 31 август 2008 г.

Хранене при хипертония

Убедена съм, че храненето играе съществена роля при Всяко заболяване, вкл. и при моето високо кръвно налягане. Затова искам съвета ви кои храни са добри за мене и кои не са?
Татяна Делчева – Симеоновград


Наред със стресовите фактори, нездравословното хранене играе най-голяма роля за появата на хипертония. Някогашното схващане, че колкото е по-калорична храната, толкова е по-здравословна, е остаряло. Днес като рискови фактори в храненето, водещи до хипертония, се смятат твърде многото калории, твърде многото мазнини, и то “лоши”. Тези мазнини и солта се съдържат преди всичко в промишлено произведените хранителни продукти.

Ето защо по принцип е по-добре да употребяваме пресни хранителни продукти и сами да си приготвяме храната.

Много хипертоници разчитат на яденето в столове и в бюфети и поради това им е трудно да спазват препоръките за хранене. Една възможност, разбира се, е или винаги, или поне понякога да си носим на работата храна, която сами сме си приготвили. В много заведения за обществено хранене се предлага и вегетарианска храна, която по правило е по-прясна и по-здравословна за хипертониците, тъй като съдържа повече витамини, минерали (особено калий) и баластни вещества.


чудеса.нет

Няма коментари: