вторник, 12 август 2008 г.

Солта - приятел или враг

Готварската сол (натриев хлорид) е съставена от два елемента, натрий и хлор, и двата са естествени съставки на повечето хранителни продукти от растителен и животински произход.

Тези елементи приемаме ежедневно с храната, дори когато към нея не добавяме и грам от белия прах.

Значително количество готварска сол се добавя към продуктите в процеса на преработка и при консервиране. Месните и зеленчукови консерви, колбаси, пушени меса, сирена и др. са основни вносители на готварска сол в храната. В консумацията й не би имало нищо лошо, ако не е установена пряка връзка между вноса на натрий и хипертонията (високо кръвно налягане).

Сред народи, консумиращи нискосолени храни (дневен прием на натриев хлорид под 6 грама) е установена по-ниска честота на хипертония с нейните фатални последици (мозъчни кръвоизливи и др.). Трябва да се запомни, че около 2 грама сол дневно е минималното количество, необходимо за нормално функциониране на организма, а при 5 грама човек дори няма неприятно чувство, че измъчва вкуса си с блудкави храни. Същевременно, не повече от 2 грама натрий дневно са напълно достатъчни за телесния комфорт.

Естествено, за да се прояви хипертонията освен прекомерната консумация на сол в значителна степен допринасят други фактори като възраст, наследственост, затлъстяване, прекомерна употреба на алкохолни напитки, тютюнопушене, стрес.

Въпреки, че е ясно, че не всички любители на солените ястия стават жертви на високото кръвно налягане, доказано е че натрият в храната е именно факторът, който предизвиква неблагоприятните биохимични промени в клетката, които се свързват със заболяването. Този елемент е повишен в клетките на хипертоници и при тях се установяват смущения във фините транспортни механизми регулиращи съдържането на йони в извънклетъчното пространство.

Това, че не всички сме застрашени от хипертония не трябва да ни успокоява, тъй като все още не съществува метод, с който могат да бъдат разпознати лицата с повишен риск. Именно затова най-разумно е да обявим война на солта в нашето ежедневие още преди кръвното налягане да е надхвърлило нормалните стойности.

За нормални стойности на кръвното налягане при възрастни лица са приети: систола (горна граница) под 140 мм Нg и диастола (долна граница) под 85 мм Нg.

А ето как на практика можем да спестяваме ежедневно известни количества натриев хлорид в нашата диета:

- ако готвим без добавена сол и солим едва след окончателната термична обработка на ястието;

- ако не поставяме солница на масата по време на хранене.

Ако знаем следното и се съобразяваме с него:

- ако консумираме пресни и свежо замразени зеленчуци, които имат по-ниско съдържание на натрий в сравнение с консервираните и тези от туршиите;

- ако предпочитаме по-често млякото, в което има по-малко натрий от сиренето и кашкавала;

- ако ограничаваме готовите сосове, майонези, чипс, осолени ядки, които са твърде мощен вносител на натриев хлорид, дори консумирани в минимални количества;

- ако използваме зелените подправки и лимоновият сок, които придават по-привлекателен вкус на храната в сравнение със солта, а са абсолютно безвредни в сравнение с нея.


гювеч.бг

Няма коментари: