сряда, 27 август 2008 г.

Как да победим хипертонията?

Все повече се налага мнението, че хипертонията не е диагноза, а е следствие, симптом от някакви нарушения в човешкия организъм. Какво е Вашето мнение?

- Не само хипертонията, а и почти всички масово разпространени заболявания, от които страда съвременния човек са резултат от нарушения в организма, предизвикани от грешки в начина на живот. Затова е наивно да смятаме че можем да станем по-здрави потискайки симптомите си с лекарства. Ясно е, че трябва да се съсредоточим върху борбата с причините и в нашия център се стремим да учим пациентите именно на това.

Животът на човека, живеещ в градска среда, “индустриалния човек”, е подложен на много вредни фактори. Кои според Вас са най-застрашаващи здравето?

- Те винаги са множество и действат еднопосочно като ни разболяват. Обездвижване, хроничен стрес, вредни навици, безразборно хранене, непрекъснат контакт с токсини и канцерогени, присъстващи в храна, вода, въздух, предмети от бита и козметични препарати, радиация, електромагнитни полета, професионални а може би и други, неизвестни на този етап вредности.
Как можем да променим начина си на хранене, като имате пред вид, че все повече хора имат все по-малко време да приготвят прясна и здравословна храна?

- Необходимо е да се лишим от някои удобства, избягвайки полуготовата високоенергийна, но вредна и бедна на полезни вещества храна, която масово ни се предлага. Вместо нея следва да си набавяме пресни растителни продукти от пазара, или от сигурен източник и да си ги приготвяме сами. За да сме здрави млади и красиви трябва да предпочитаме храната най-вече в суровия й вид, както природата ни я предлага и по-рядко да готвим.

Приемате ли твърдението, че унифицираните стандарти, създадени в голяма общност (например изискванията на Европейския съюз към производството на храни), могат да бъдат гаранция за качествена и полезна храна? Не се ли отдалечаваме все повече от естествено произведените храни?

- За съжаление нормите и стандартите рядко защитават интереса и здравето на отделния човек. Ето например изкуствено получените храни с помощта на хормони, антибиотици, торове, пестициди и генно модулиране се субсидират, защото са много по-евтини от натуралните, но цената, която плащаме за тях е нашето здраве.

Как трябва да се храни човек, който вече страда от хипертония?

- На първо място трябва да премахне почти изцяло солта и продуктите, които я съдържат. Да намали количеството на животинските храни, съдържащи много вредни мазнини, увреждащи съдовете. Да премахне рафинираната бяла захар, а белия хляб да замени с качествен пълнозърнест. Освен това преобладаването на суровите продукти – плодове, зеленчуци и ядки пред готвеното спомага за преодоляване на наднорменото тегло – една от причините за високо кръвно налягане.

Как да храним децата си, за да избегнем затлъстяване и високо кръвно още в детските години?

- Децата трябва да бъдат обучени на правилни хранителни навици още от ранна детска възраст, което може да стане само ако родителите дават своя личен пример. Необходимо е да насърчаваме младите към физическа активност – разходки, игра навън, спорт и да не им позволяваме да се задържат дълго пред компютъра, или телевизора.
Влияят ли ни добавките към храните – оцветители, ароматизатори, стабилизатори, консерванти, и т.н. (обозначени с “магическите Е ... “ върху етикетите). Отразяват ли се лошо на кръвоносната система?

- Много от тези химически вещества са забранени в редица страни, поради факта, че има данни доказващи техния токсичен и ракообразуващ ефект, т.е. вредят не само на отделен орган, или система, а на целия организъм . Затова природосъобразното хранене изключва рафинираните и консервирани изкуствени храни, в които въпросните съставки се съдържат.

Ако от Вас зависеше да премахнете категорично нещо от трапезата на българина, какво щеше да бъде то?

- Българинът промени драстично хранителните си навици в средата на миналия век, когато заживя в големия град и започна да си купува яденето от магазина. Това от дълголетник го доведе на едно от първите места по смъртност от съдови заболявания. Затова аз отчитам като основна грешка в храненето честия прием на нискокачествена животинска храна, бял хляб и захарни изделия и липсата на достатъчно сурови растителни продукти – плодове и зеленчуци.

Може ли човек, страдащ от високо кръвно налягане, да се излекува напълно и да не се страхува за състоянието на сърцето си?

- Провеждайки нашата програма и спазвайки стриктно дадените препоръки, пациентът има шанса трайно да нормализира кръвното налягане и вече да не е сред групата на хипертониците. Това значително понижава риска за съдовете и сърцето, което доказваме със най-съвременните диагностични методи, с които разполага нашата клиника.

Могат ли да се избегнат напълно синтетичните медикаменти при лечението на хипертонията?

- При голяма част от лекуваните от нас пациенти спирането на лекарствата за хипертония е факт. То обаче винаги трябва става под контрола на лекар с опит в подобен тип лечение и според измерваните стойности на кръвното налягане.


емилова.орг

Няма коментари: