сряда, 27 август 2008 г.

Гроздовият сок е полезен като виното

Гроздовият сок има същия предпазен ефект за сърдечносъдовата система като червеното вино, обявиха френски учени, цитирани от Ройтерс.

Екип от университета "Луи Пастьор" в Страсбург е изследвал ефекта на гроздовия сок от сорта Конкорд. Резултатите им показват, че действието му е подобно на червеното вино, без да съдържа алкохол. Той активира ендотелните клетки и те произвеждат азотен окис, който предпазва от сърдечносъдови заболявания. Сокът помага за поддържане на кръвоносните съдове в добро състояниe и регулира кръвното налягане.

Червеното вино и някои видове гроздов сок са богати на полифеноли. Те блокират производството на протеин, който се свързва със сърдечносъдовите заболявания. Действието на полифенолите е еднакво, независимо дали се съдържат в червено вино или в гроздов сок, твърдят учените.

Не всеки гроздов сок обаче действа профилактично. Той трябва да е богат на полифеноли. Тяхното количество в сока, както и при виното, зависи от вида използвано грозде и от начина на преработка.


фармаси-бг.ком

Няма коментари: