четвъртък, 14 август 2008 г.

Популярни медикаменти срещу хипертония могат да предизвикат вродени дефекти в плода

Препаратите, отнасящи се към класа на инхибиторите АПФ (какъвто е например еналаприлът), предизвикват развитието на вродени дефекти в плода при тяхното приемане през първото тримесечие от бременността, съобщава в новия си брой New England Journal of Medicine.

Лекарствените средства от тази група се отнасят към групата на най-често предписваните препарати за лечение на хипертония. В инструкциите за приложение на лекарствата следва да са описани противопоказанията при тяхното приемане по време на второто и третото тримесечие от бременността поради опасността от увреждане на бъбреците на плода, но се допуска тяхното приемане през първото тримесечие.

Учените от Vanderbilt Children`s Hospital са изучили статистиката на родените деца в щата Тенеси от 1985 до 2000 г. От 29 507 новородени при 865 са регистрирани пороци в развитието. 18 от децата са родени от майки, които са приемали инхибитори АПФ , а 4 - от майки, приемали други антихипертензивни средства.

Изследователите смятат, че приемането на инхибитори АПФ през първото тримесечие от бременноста увеличава 3 пъти риска от раждането на деца с вродени дефекти. Често тези лекарства предизвикват порок на сърцето (1/3 от изследваните деца) или порок на развитието на крайниците и лицето (1/4 от случаите), съобщава ръководителят на изследването Уилям Купър (William Cooper).


здраве.бг

Няма коментари: