четвъртък, 21 август 2008 г.

Алкохолът атакува директно сърцето и артериите

Прекомерната употреба на алкохол причинява високо кръвно налягане, запушва артериите и втвърдява сърдечните мускули при мъжете, а при жените води до уголемено сърце, като по този начин се повишава рискът от инфаркт и инсулт, предаде Ройтерс.

Авторите на изследването от болницата "Сейнт Джеймс" в Дъблин, Ирландия, определят като употребяващи прекомерни количества алкохол мъжете и жените, които пият съответно по 21 и 14 питиета седмично.

Проучването е обхванало 200 мъже и жени на средна възраст 46 години. Специалистите установили, че сред мъжете, които пият, е най-висок процентът на страдащите от високо кръвно и запушване на артериите, а сред жените любителки на чашката има най-много случаи на уголемено сърце.

"Най-тревожен е ефектът, който алкохолът има върху жените, тъй като при тях той вреди директно върху сърцето", казва Азра Махмуд, ръководител на изследователския екип.

Сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смъртност в света, припомнят експертите. По данни на СЗО от болести на сърцето през 2005 г. са починали 17,5 милиона души. Очаква се до 2015 г. тази цифра да достигне 20 милиона.


йелоу.бг

Няма коментари: