събота, 23 август 2008 г.

За разделно хранене трябва храносмилателен интелект

Когато се върна у дома след продължително ходене из града и вляза в полутъмното антре, пред очите ми се въртят светли кръгове, подобно на перка на вертолет. На какво е признак това? Нормално ли е за моята възраст (76 г.) кръвно налягане 110, 120 на 60? Какво мислите за разделното хранене?

Отговорът на първите два въпроса е: наличие на хипотония, т.е. на ниско кръвно налягане, за което вече сме писали. От това не се умира, но все пак е добре да се посъветвате с лекар.

За разделното хранене. Ползата от разделния принцип на комбиниране на храни в менюто се изразява основно в две неща - по-бързото храносмилане (говорим за минути) и по-пълното усвояване на храната (говорим за няколко процента).

Разделното хранене лесно се вписва в повечето съвременни хранителни режими за понижаване на тегло. Т.нар. кетонна диета и нисковъглехидратната диета са добър пример за практическото приложение на разделния принцип на хранене. В първия хранителен режим въглехидратите на практика отсъстват в по-голямата част от менюто, а във втория са в твърде ниски количества за деня, за да окажат съществено влияние върху времето на храносмилане и процента на усвоената храна.

Оказва се, че най-голяма полза от разделното хранене имат не толкова хора, намаляващи телесно тегло, колкото онези, стремящи се да задържат едно тегло постоянно или да покачат процента на мускулната си маса, намалявайки или задържайки подкожните мазнини в даден процент. Това е така, понеже при тази група хора постоянното снабдява¬не на тялото с енергия и с качествена бързо смилаема и лесноусвоима храна е от съществено значение. Ето защо все повече атлети, трениращи фитнес и културизъм, се насочват към високомазнинна нисковъглехидратна диета или към равномерно балансирана диета с разпределение на веществата по метода на разделния прием на храни.

Научно обосновано ли е разделното хранене? И да, и не. Науката се раздвоява по отношение на това, дали организмът «различава» онова, което е в храносмилателната му система, т.е. спори се за т.нар. въпрос за наличие на «храносмилателен интелект». Част от учените, разискващи въпроса, излагат теории, доказващи наличието на такъв «интелект», а други - обратното. Така че в случая ще ви се наложи да направите собствен избор.


лекар.бг

Няма коментари: