понеделник, 18 август 2008 г.

Още за кръвното

КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ СЕ КОЛЕБАЕ ФИЗИОЛОГИЧНО

Прочетох, че кръвното налягане не е еднакво през денонощието, а се колебае. От какво зависи изменението му?
Славей Димитров - Димитровград

Променя се през цялото денонощие. Кръвното налягане, както и сърдечната работа, зависи от положението на тялото. При работа и при физически усилия налягането се качва за известно време и след това спада. Кръвното налягане се колебае и от състоянието на нервната система, от съня, от изхранването и др. Според спокойствието, напрежението и тревожността, то е различно. Различно е кръвното налягане и според възрастта. Детето се ражда с кръвно налягане 56-60 мм, след втория месец то се качва на 80 мм. При жените кръвното налягане е по-ниско, отколкото при мъжете в същата възраст. По-тежките хора имат по-високо кръвно налягане, по-дебелите и по-големите - също. След 60-годишна възраст кръвното налягане се качва над нормалните цифри.


СПОРТЪТ ПОМАГА НА ХОРАТА С ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ
При кои натоварвания кръвното налягане се покачва най-много?
Илия Костадинов – Чирпан

Най-високите покачвания на кръвното налягане се измерват, когато разходът на сила е особено висок. В този случай видът на натоварването не играе толкова съществена роля, а по-скоро от значение е продължителността на натоварването.

Еднократното максимално силово натоварване или серия от няколко повторения с 90-95 на сто от максималната сила се различават несъществено по реакцията на кръвното налягане, която пораждат. Например при подобни натоварвания при културистите са измерени стойности на кръвното налягане до почти 400 mmHg систолично и над 300 mmHg диастолично! За да се достигнат подобни стойности, както впрегнатата мускулна маса, така и въобще мускулната сила трябва да са големи. Но и обикновените хора при силови упражнения с участието на големи мускулни групи могат да достигнат подобни стойности на систоличното и на диастоличното налягане. При пренасяне на тежък диван до четвъртия етаж кръвното налягане може да се покачи до подобни стойности. Дори динамичните натоварвания при спортовете за издръжливост могат да станат безсмислени при високи силови компоненти.

Туризмът в равнината е добър за хипертониците. Планинският туризъм с големи височинни разлики в трудни терени изисква пропорционално много сила. Същото важи за колоезденето в равнината и в планината. При планинското катерене силовият компонент отчасти се увеличава драстично в зависимост от това колко е стръмно и колко телесно тегло трябва да се транспортира нагоре. Не е подходящо за хората с високо кръвно налягане и гребането. То със сигурност е спортът за издръжливост с най-голям силов компонент.


чудеса.нет

Няма коментари: