понеделник, 25 август 2008 г.

Високото кръвно - страда всеки трети

Какво е това артериална хипертензия? Моят личен лекар все няма време да ми обясни за какво става въпрос?

Кардиолозите не се придържат към това определение. Според тях артериалната хипертензия е «твърдо» (това значи периодично, а не епизодично) повишаване на хидростатичното налягане на кръвта в кръвоносните съдове. Остава да добавим, че в наше време с такава диагноза се е «сдобил» всеки пети, а по други неофициални данни - всеки трети човек.

НОРМАЛНОТО ПУЛСОВО НАЛЯГАНЕ Е 40
Кое кръвно налягане е прието да се смята за нормално?

Нормалното кръвно налягане на здрав възрастен човек е 100-129/70-80, а нормалното пулсово налягане е 40. Ако кръвното налягане се повиши до 130-140/80-90, то се нарича «нормално повишено». Но трябва да се има предвид, че нормалните му показатели зависят от индивидуалните особености, от начина на живот, от вида работа. Стойността на кръвното налягане се променя с възрастта, нараства при физическо натоварване, при емоционално напрежение и т.н. Обаче хората, които редовно се занимават с тежък физически труд, а също и спортистите, могат да достигнат кръвно налягане в рамките на 100-90/60-50.
А сега да кажем на родителите как биха могли да изчислят нормалното систолично кръвно налягане на детето си по следната формула: 80+2хА, където с «А» се обозначават годините на детето.

СОЛТА И НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО СА КЛАСИЧЕСКИТЕ ПРИЧИНИ
Каква е причината за хипертонията? Има ли и други симптоми, освен повишено кръвно налягане? Как се развива това заболяване?

Въпреки всички усилия, които се полагат, причината за есенциалната артериална хипертония go този момент не е установена. Повечето специалисти са на мнение, че това е многофакторно заболяване. Това значи, че то се развива по силата на няколко и то различни причини. Ето основните:
• наследствена предразположеност;
• продължително психоемоционал но напрежение;
• затлъстяване - наднормено тегло
На втория ви въпрос: да, артериалната хипертония има и други симптоми. Въобще, болестта набира сили постепенно. Всичко започва с периодично главоболие, с виене на свят, сърцебиене, слабост, шум в ушите и от време на време - скачане на кръвното налягане. Не е изключено понякога да изтръпват пръстите на ръцете и на краката, влошава се сънят, увеличава се уморяемостта, повишеното кръвно налягане се установява твърдо, в кръвоносните съдове постепенно се появяват склеротични изменения. Това може да продължи няколко години.

НАД 140 КРЪВНО НАЛЯГАНЕ Е ХИПЕРТОНИЯ

На основание на какви данни лекарят поставя диагноза «хипертония»?

Диагнозата артериална хипертония се поставя, когато на човек му открият кръвно налягане, по-високо от 140/90 поне при две посещения при лекаря.

КАК СЕ РАЗВИВА ХИПЕРТОНИЯТА

Кардиолозите определят няколко стадия в развитието на артериалната хипертония.

СТАДИЙ ПЪРВИ, ФАЗА А, предхипертонична. Кръвното налягане се повишава епизодично, предимно след емоционално натоварване;
СТАДИЙ ПЪРВИ, ФАЗА Б транзиторна. Тук, също както и при фаза А, са възможни хипертонични кризи;
СТАДИЙ ВТОРИ, ФАЗА А, неустойчива. Кръвното налягане е постоянно повишено, придружено с виене на свят и с главоболие. Появяват се болестни усещания в областта на сърцето, а също и сърцебиене. Налице са чести хипертонични кризи и спазми на кръвоносните съдове;
СТАДИЙ ВТОРИ, ФАЗА Б, устойчива. Хипертоничните кризи протичат тежко, развива се изменение в съдовете на очното дъно и на сърдечния мускул;
СТАДИЙ ТРЕТИ, ФАЗА А, компенсирана. Незначително нарушаване на функциите на бъбреците, сърцето, кръвоносните съдове на главния мозък;
СТАДИЙ ТРЕТИ, ФАЗА Б, декомпенсирана. Нарушаване в работата на бъбреците, сърцето, кръвоносните съдове; повишава се налягането в очните дъна, а това води до инсулт, до инфаркт на миокарда, до влошаване на зрението и т.н.

Освен това, се различават три степени на артериална хипертония:
•първа степен - стойности от 140-159/90;
•втора степен - 160-179/100-109;
•трета степен - по-високо от 180/110.

ТЯ Е ЕСЕНЦИАЛНАИ СИМПТОМАТИЧНА
Вярно ли е, че има различни видове хипертония?

Да, има. Хипертонията е есенциална, или първична (среща се при трима от четири болни), и симптоматична, или вторична. Тя възниква при заболявания на бъбреците, нарушения в ендокринната система и при някои други нарушения.

УДРЯ ГЛАВНО В БЪБРЕЦИТЕ
Вторичната артериална хипертония не е самостоятелно заболяване, а е следствие на други нарушения. Откъдето идва и логичният извод: за лечение на тази форма водеща роля играе излекуването на основното заболяване. Съществуват няколко форми на вторична артериална хипертония:

БЪБРЕЧНА. Възниква при свиване на бъбречната артерия, когато в бъбреците постъпва недостатъчно количество кръв. Тогава в тях се синтезират вещества, повишаващи кръвното налягане. Свиването на бъбречната артерия се появява при атеросклероза на артерията, при притискане от тумор или от хематом, при травми, при възпаление на стените на бъбречната артерия, при вродена дисплазия, при пиелонефрит, гломерулонефрит и амилоидоза {заболяване, възникващо поради нарушена обмяна на веществата) на бъбреците.

ЕНДОКРИННА. Развива се при заболявания на ендокринната система, като хиперпаратиреоидит (повишена продукция на хормоните на паращитовидната жлеза), хипертиреоидит.

ХЕМОДИНАМИЧНА (МЕХАНИЧНА) . Възниква при свиване на аортата.

НЕВРОГЕННА. Развива се при тумор на главния мозък, инсулти, травми и повишено вътречерепно налягане.

ЛЕКАРСТВЕНА. Възниква при прием на контрацептиви, нестероидни противовъзпалителни препарати, някои стимулатори на нервната система

КОИ ЛЕКАРСТВА СА ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ
Как трябва да постъпи човек, на когото е поставена диагноза „артериална хипертония\"? Разкажете за съвременните методи за лечение на това заболяване.

На първо място, необходимо е да се водите на отчет в клиниката при специалист-кардиолог. В случай че хипертонията се проявява за първи път, трябва да се направят подробни изследвания за установяване на възможните причини. В първия стадий от заболяването се прилагат профилактични мерки. При това трябва да знаете, че лечението на артериалната хипертония е продължителен процес, на практика за цял живот.

Ако пък болестта е стигнала по-далеч, се назначават и лекарствени препарати. В днешно време техният списък е достатъчно дълъг. Те се използват както поединично, така и в определени комбинации. Преди време се назначаваше един препарат и в зависимост от резултата, който той дава, или се променя дозата, или се назначава друг. А сега е доказана ефикасност и целесъобразността за приемане наведнъж на 2-3 вида лекарства, което позволява хем да се намали дозата, хем по-бързо да спадне нивото на кръвното налягане.

БЕТА- АДРЕНОБЛОКАТОРИ
Показания: стенокардия, остър инфаркт на миокарда, тахикардия, аритмия, сърдечна недостатъчност, диабет.
Предимства: висока ефикасност, безопасност.
Противопоказания: астма, хронична обструктивна болест на белите дробове.
Странични ефекти: бронхоспазми, влошаване на периферното артериално кръвообращение, нарушаване на чувствителността към глюкоза.
Назначава се в различни комбинации с: диуретици, калциеви антагонисти, алфа-адреноблокатори

ДИУРЕТИЦИ
Показания: продължителна сърдечна недостатъчност, възраст над 60 години, изолирана систолична артериална хипертония (повишаване само на систоличното налягане).
Предимства: висока ефективност, добра поносимост
Странични ефекти - при високи дози: хипокалиемия (намаляване съдържанието на калий в кръвта), нарушение на чувствителността към глюкоза, импотенция.
Противопоказания: подагра, бременност.
Назначават се в различни комбинации с бета-адреноблокатори, инхибитори, калциеви антагонисти

ИНХИБИТОРИ
Показания: дисфункция на лявата клапа на сърцето, прекаран инфаркт на миокарда, продължителна сърдечна недостатъчност, не диабетна нефропатия, наличие на белтъчини в урината, нефропатия при захарен диабет от 1-ви тип.
Предимства: добра ефикасност и поносимост, забавяне прогресирането на диабетна нефропатия и обратно развитие на патологични изменения в миокарда.
Странични ефекти: суха кашлица, хиперкалиемия (увеличение съдържанието на калий в кръвта).
Противопоказания: бременност, хиперкалиемия, свиване на бъбречната артерия.
Назначава се в различни комбинации с: алфа-адреноблокатори, диуретици, калциеви антагонисти.

БЛОКАТОРИ НА КАЛЦИЕВИТЕ КАНАЛИ (КАЛЦИЕВИ АНТАГОНИСТИ)
Показания: изолирана систолична артериална хипертония, стенокардия, артериална хипертония при бременните, атеросклероза на периферните съдове, на сънната артерия.
Предимства: висока ефикасност, добра поносимост, предотвратяване на развитие на инсулт при възрастните.
Показания:стенокардия, атеросклероза на сънната артерия, тахикардия.
Противопоказания: атривентрикулярна блокада от 2-ра и 3-та степен, продължителна сърдечна недостатъчност.
Назначават се в различни комбинации с инхибитори, бета-адреноблокатори, диуретици, сартани

АНТАГОНИСТИ РЕЦЕПТОРИ НА АНГИОТЕНЦИНА (САРТАНИ)
Показания: нефропатия при захарен диабет от 2 тип, хипертрофия на миокарда на лявата камера на сърцето, кашлица, вследствие приемане на инхибитори.
Противопоказания: бременност, хиперкалиемия, двустранна стеноза на бъбречната артерия.
Назначават се в различни комбинации с: диуретици, калциеви антагонисти.

АЛФА-АДРЕНОБЛОКАТОРИ
Показания: хиперплазия (разрастване на тъканите) на простатната жлеза, хиперлипидемия (увеличение на съдържанието на мазнините в кръвта).
Предимства: добра ефикасност и поносимост, безопасност, намаляване степента на хипертрофия на простатната жлеза.
Странични ефекти: ортостатична хипотония (много рязко намаляване на кръвното налягане при изправяне от положение седнал в положение прав).
Противопоказания: ортостатична хипотония, продължителна сърдечна недостатъчност. Назначава се в различни комбинации с: бета-адреноблокатори, инхибитори.

НАСЛЕДСТВЕНОСТТА Е ЧЕСТА
Какви са основните фактори на риска за развитие на хипертонията?

За нещастие, те са много:

НАСЛЕДСТВЕНОСТ
Ако майката има поставена диагноза артериална хипертония, вероятността от развитие на същото заболяване и при децата й е висока. Рискът нараства, ако и двамата родители са с такава диагноза.

ВЪЗРАСТ
Мъжете в по-голяма степен са предразположени към развитие на артериална хипертония във възрастта 35-50 години, докато при жените рискът се увеличава значително след менопауза-та. И въобще, колкото по-възрастен е човек, толкова кръвното му налягане е по-високо.

СТРЕС И ПСИХИЧНО ПРЕНАПРЕЖЕНИЕ
Хормонът на стреса - адреналин

ПУШЕНЕ Компонентите на цигарения дим, попадайки в кръвта, предизвикват спазми на кръвоносните съдове. Никотиновите смоли увреждат стените на артериите, което съществено увеличава риска от образуване на атеросклеротични уплътнения.
ИЗЛИШЪК НА НАТРИЙ Съвременният човек приема с храната повече сол, отколкото е необходима на организма. Това често води до спазъм в артериите, до задържане на течности и като следствие - до развитие на артериална хипертония.

ХИПОДИНАМИКА Хората, водещи заседнал начин на живот, 1,5 пъти повече рискуват да се разболеят от хипертония от тези, които активно се занимават със спорт или с физически труд.
Нетренираното сърце по-трудно се справя с натоварванията. Освен това физическата активност помага да се справите със стреса, а хиподинамика-та отслабва нервната система и организма като цяло.

ЗЛОУПОТРЕБА С АЛКОХОЛ
Всекидневната употреба на силни спиртни напитки увеличава кръвното налягане с 5-6 единици на година.

АТЕРОСКЛЕРОЗА
Излишният холестерол прави артериите по-малко еластични, освен това помага за образуването на атеросклеротични уплътнения, които свиват пространството на кръвоносните съдове. Това затруднява работата на сърцето и води до повишаване на кръвното налягане.

ЗАТЛЪСТЯВАНЕ
Хората с наднормено тегло са с по-високо кръвно налягане. Всеки килограм излишно тегло добавя 2 единици към кръвното налягане.


лекар.бг

Няма коментари: