събота, 2 август 2008 г.

Превенция от мозъчен инсулт

Инсултът е остро нарушение на мозъчното кръвообращение, което води до трайни неврологични усложнения. В човешкия организъм мозъчната тъкан се отличава с най-голяма метаболитна активност. Тя представлява само 2% от общата телесна маса, но за да функционира адекватно, използва 15-20% от общия кръвоток.

Причините за появата на мозъчен инфаркт (инсулт) са различни - запушване на голяма мозъчна артерия от емболи, произхождащи от сърцето; формирането на тромби, което се улеснява от "разязвяването" на съдовата стена при атеросклероза; заболявания с повишена склонност към съсирваемост на кръвта. При пациентите под 60 години инсултът е по-чест сред мъжете.

Мозъчният инфаркт се проявява клинично с внезапно настъпила мускулна слабост, обхващаща крайниците, която може да прогресира до пълна парализа, нарушения на сетивността, промени в говора, затруднено гълтане, нестабилна походка, засягане на зрението, увреждане на познавателните възможности.

При тежки и големи мозъчни инфаркти могат да се наблюдават силно главоболие, повръщане, гърчове и кома.

Задължително е хора с тези симптоми да постъпят в здравно заведение и да бъдат прегледани от невролог. Провежда се образно изследване на главата - компютър-томографско изследване или магнитнорезонансно изобразяване, с които се визуализират засегнатите зони в мозъка. Назначава се лечение, чиято цел е да възстанови, доколкото е възможно, засегнатите функции.

Инсултът е третата причина за смъртност в развитите европейски страни и в САЩ (след сърдечносъдовите и злокачествените заболявания). Наблюдава се тенденция към нарастване на честотата на мозъчния инфаркт, тъй като се очаква увеличаване на броя на възрастните над 65 години - от 390 милиона в момента до 800 милиона през 2025 г. Само в САЩ годишно се регистрират над 750 000 случая на инсулт, 500 000 от които исхемични.

Близо 30% от преживелите мозъчен инфаркт загиват в рамките на една година. Голяма част от оцелелите са с различна степен на инвалидизация - една трета от тях се нуждаят от обгрижване и помощ в извършване на всекидневните дейности.

При част от болните преди появата на мозъчния инфаркт могат да се наблюдават краткотрайни, бързопреходни нарушения (парализи, нарушена сетивност, зрителни смущения), които изчезват след 1-2 часа, без остатъчни симптоми. Те са предвестник на мозъчните инфаркти и маркер за нарушения в мозъчното кръвообращение. Тези транзиторни атаки могат да послужат като сигнал за пациентите за промяна в стила на живот и при необходимост - за започване на лечение.

Как да се предпазим от инсулт

1. При наличието на транзиторни атаки се консултирайте с лекар-невролог.

2. Откажете се от вредните навици - спрете да пушите, избягвайте задимени места.

3. Намалете консумацията на спиртни напитки с висока концентрация на алкохол. Насочете се към питиета с ниско алкохолно съдържание.

4. Ако сте с наднормено тегло, променете хранителния си режим. Избягвайте мазни храни. Хранете се често, с малки порции нискокалорична храна. Приемайте повече плодове и зеленчуци.

5. Спортувайте. Движете се активно и редовно. Предпочитайте умереното физическо натоварване, поне 30 минути всеки ден.

6. Изследвайте липидния си статус. Ако холестеролът ви е повишен, ограничете животинските мазнини, повишете физическата си активност. Може да се наложи лечение, което се започва само след посещение и назначение от лекар.

7. Проследете кръвното си налягане. Ако е високо, консултирайте се с лекар кардиолог. Специалистът ще избере подходящ антихипертензивен медикамент или комбинация от няколко медикамента, съобразно вашата възраст и подлежащи заболявания. Лекарствата трябва да се приемат всеки ден.

8. Пациентите с диабет трябва да поддържат стриктен контрол на нивото на кръвната си глюкоза.

дневник.бг

Няма коментари: