четвъртък, 21 август 2008 г.

Хипертонична болест

Какво представлява хипертоничната болест?
Хронично заболяване, което протича с повишение на артериалното кръвно налягане, дължащо се на спазъм на малките артерии. Хипертоничната болест е различна от т.нар. вторична хипертония, която е налице при друго основно заболяване (бъбречно, ендокринно).

Кога кръвното налягане се смята за повишено?
При измерването се използват две цифри. Когато горната (систолната) граница надвишава 140 мм, а долната (дистолната) - 90 мм, може да се говори за повишено артериално налягане. То трябва да се мери най-малко веднъж годишно, при отпочинал организъм и в легнало положение.

Какви са симптомите при хипертонична болест?
В началния стадий липсват оплаквания.
Ранните оплаквания са от главоболие, световъртеж, замаяност и гадене, зачервяване, пребледняване, раздразнителност, влошаване на съня, намалена концентрация, стягане в тила и челото, евентуално кръвотечение от носа. Една голяма част от пациентите са без оплаквания.
В по-късните стадии на болестта оплакванията придобиват постоянен характер, а стойностите на артериалното налягане се стабилизират в граници 150-180/95-110 мм живачен стълб. При трайно повишено кръвно налягане се развива атеросклероза с увреждане на бъбреците (нефросклероза), сърцето (сърдечен инфаркт), мозъка (мозъчен инсулт) и др.
В хода на болестта често настъпват хипертонични кризи, с бързо и рязко покачване на артериалното налягане до и над 190/115 мм живачен стълб и засилване на главоболието. Кризата е с различна продължителност - от 1-2 часа до 3-4 дни и се съпътства от силно главоболие, нерядко гадене и повръщане, световъртеж, намалени зрение и слух, сърцебиене, треперене.

Какви са причините за заболяването?
Високото кръвно налягане е заболяване, за което няма установена причина - в 95 % от пациентите, а в останалите 5 % се дължи на бъбречни и ендокринни заболявания или като страничен ефект на някои медикаменти.
Като предразполагащи фактори се приемат тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, наднорменото тегло, стресът, повишеното нивото на холестерол. Има наследствен характер.
Каква е прогнозата?
Ако не е много високо кръвното налягане, няма рискове. Но с течение на времето могат да настъпят мозъчни и сърдечни проблеми, бъбречна недостатъчност, артериални усложнения.
При своевременно и правилно лечение рискът от сърдечносъдови заболявания може да бъде намален с 50 на сто.
Независимо от високия процент на смъртност, тези заболявания имат една особеност, която ги прави сравнително по- лесно победими - продължителния латентен период.

Как можем да се предпазим?
Целта на лечението е трайно да се понижи артериалното налягане до достигане нормални или близки до нормалните стойности.
Нужно е да се спазва подходящ диетичен режим, с ограничаване на готварската сол и мазнините от животински произход.
Препоръчва се щадящ рационален ритъм на работа, осигуряване на 8-часов нощен сън, закалителни процедури, физически натоварвания под контрол, избягване на силни емоции и нервно-психично пренапрежение. Забранява се тютюнопушенето и злоупотреба с алкохол.


здравница.ком

Няма коментари: