неделя, 31 август 2008 г.

Лекари: Касата да плаща модерни лекарства за кръвно

Почти 90 на сто от хората с високо кръвно в България се нуждаят от комбинирани лекарства, но здравната каса не ги плаща. Това заяви във вторник проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония.

Причината е, че според нормативната уредба в позитивния списък не може да се включват комбинирани препарати, но на практика в него има такива за астма, диабет и други заболявания. Според проф. Торбова по този начин пациентите с хипертония се поставят в неравностойно положение. От предишното ръководство на Министерството на здравеопазването ни обещаха, че ще има решение на въпроса, но вече четвърта година това не става, допълни лекарката.

Над 1.3 млн. българи не получават ефективно лечение, смятат кардиолозите. Според тях само 8 на сто от хипертониците поддържат кръвното си налягане в норма. Лечението на заболяването продължава цял живот, като стремежът е с една таблетка на ден да се контролира кръвното налягане за 24 часа. В повечето случаи обаче, за да се нормализира, са необходими 2-3 медикамента. Когато се пият по няколко таблетки на ден, много по-често пациентите забравят някои хапчета и по този начин стигат до хипертонични кризи, предупредиха кардиолозите. Според проф. Торбова терапията с комбинирани медикаменти е значително по-ефективна от монотерапията, при която успех се постига само при 10% до 25% от пациентите. По думите й в Европа въпросът за комбинираните хапчета е решен още през 90-те години. Доказано е, че те регулират по-добре кръвното и по този начин спестяват на здравната система пари от допълнителни прегледи на пациентите. Световният опит показва още, че тази терапия е икономически оправдана. Усложненията на хипертонията - сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност, струват скъпо не само за болните, но и на цялото общество.

В България всяка година от сърдечно-съдови заболявания умират над 74 хил. души, съобщи проф. Цветана Кътова, председател на Дружеството на кардиолозите в България. При повече от 80% от смъртните случаи са в резултат на усложнения от артериална хипертония. Над 1.5 млн. българи имат високо кръвно налягане. Ако сега се промени начинът на лечение и се включат комбинираните медикаменти, добрите резултатите ще дойдат след пет години, обясниха специалистите. Според тях само по този начин ще се пречупи възходящата крива на това заболяване.

От дружеството на кардиолозите са изготвили стандарти за лечение на хипертонията, които включват над 30 комбинирани лекарства. Медикаментите са на различни фирми - български и чужди. Според д-р Иво Петров, член на управителния съвет на Дружеството на кардиолозите от болница "Токуда", от включването на комбинираните препарати в позитивния списък ще се облагодетелстват единствено пациентите. Той подчерта, че тези медикаменти имат ефект и при исхемичната болест на сърцето.


dnewnik.bg

Няма коментари: