четвъртък, 21 август 2008 г.

Накратко за атеросклерозата

Какво представлява атеросклерозата?
Атеросклерозата (артериосклероза) е общо съдово заболяване на организма, свързано с нарушение на мастната обмяна. За него е характерно увреждане на големите и средните артерии. Голямата стена задебелява и по вътрешната й страна се образуват атеросклеротични плаки, които стесняват артериалния просвет. Нарастването на плаките към просвета на съда е бавно, но може да бъде значително и да намали силно кръвния поток. Недостатъчното кръвоснабдяване на органите води до нарушаване на техните функции и поява на оплаквания. Най-често атеросклерозата се проявява като исхемична болест на сърцето, мозъчно-съдова болест, повишено кръвно налягане. Заболяването започва още в детската възраст, прогресира бавно. Оплакванията настъпват в зряла и напреднала възраст.
В зависимост от локализацията се наблюдава атеросклероза на периферните съдове, атеросклероза на сърцето, атеросклероза на мозъчните съдове.

Какви са симптомите на атеросклерозата?
Болестната картина е твърде разнообразна.
При атересклерозата на мозъчните артерии болните се оплакват от шум в ушите, намаление на слуха, главоболие, световъртеж, намаление на паметта, треперене, безсъние, нарушено равновесие в покой и при ходене, често развитие на мозъчен инсулт.
При атеросклероза на сърдечните артерии често е налице стенокардия, лесна умора, ритъмно нарушение. Редовно усложнение е настъпване на сърдечен инфаркт. При аортна атеросклероза оплакванията са като при атеросклероза на сърдечните артерии. Твърде често аортната болка е много силна и продължителна.
При атеросклероза на бъбречните артерии и техните клонове се развива артериална хипертония, понижение на бъбречния кръвоток с настъпване на бъбречна склероза и бъбречна недостатъчност.

Какви са причините за заболяването?
Холестеролът е основния причинител на сърдечно съдовите заболявания. Той е естествена съставка за изграждане на тялото. Прекалено голямото количество холестерол се налепя по артериите. Същото се получава и с големите количества мазнини, особено наситените - мас, лой, мляко, сирене.
Съществуват много рискови фактори за възникването на атеросклероза: възрастта и полът - атеросклерозата при жени се развива по-късно в сравнение с мъже; наследствена обремененост. Много хронични заболявания ускоряват развитието на атеросклероза: хипертонична болест, захарен даибет, заболявания на черния дроб и половите жлези, затлъстяване, подагра и други.
Съществен фактор е и неправилния хранителен режим с консумация на много мазнини от животински произход, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол.

Каква е прогнозата?
Лечебният ефект е несигурен и краткотраен. Усложненията на атеросклерозата са често причина за смърт и инвалидизиране. С нарастване на плаките парченца от тях се откъсват и кръвният поток ги увлича със себе си. Достигайки до по-малки артериални съдове те водят до тяхното запушване. Засягането на мозъчни съдове води до инсулт, на артериални съдове на сърцето - инфаркт, при засягане на съдове на крайници - до гангрена. Възможно е да се засегнат и други органи.

Какви мерки може да вземете у дома?
Започнете диета бедна на мазнини и то от растителен произход. В храната трябва да преобладават белтъчини от млечен произход и въглехидрати, зеленчуци и плодове. Употребата на готварска сол силно се ограничава или изключва. Тютюнопушенето и злоупотреба с алкохол се забраняват.

Как можем да се предпазим?
Голямо значение имат хранителните навици, стресът, физическата и умствена преумора, безсънието.
Профилактично значение има диетичния режим с повече зеленчуци и плодове, белтъчини от млечен произход, умерена употреба на въглехидрати и малко количество мазнини от растителен произход. Превантивно значение се отдава на умереното физическо натоварване, климатолечението, забрана на тютюнопушенето и отбягване на злоупотреба с алкохол.
Профилактиката трябва да бъде през целия живот.


здравница.ком

Няма коментари: