неделя, 31 август 2008 г.

През зимата стойнистите на кръвното налягане са по-високи

Чувствителни ли са хората с високо кръвно налягане към промените на Времето?
Тодор Добрев – Ботевград


С нарастването на “степента на цивилизованост” се увеличава “чувствителността към времето”. Колкото сме по-малко калени и в лоша форма, толкова сме по-податливи на промените във времето. При това влиянието на времето върху определени физиологични функции и регулации често се надценява.

Кръвното налягане реагира по-малко на времето, отколкото на температурните разлики. Противно на едно широко разпространено мнение, през зимата кръвно
то налягане е по-високо, отколкото през лятото: през януари - февруари средно с около 5 mmHg по-високо в сравнение с летните месеци. Причината се крие във влиянието на температурата върху кръвоносните съдове. Студът води до стесняване на съдовете, а с това и до покачване на кръвното налягане. Това е особено силно изразено при внезапно интензивно въздействие на студ, например потапянето в басейна, след като сме били в сауната. Влиянието на климата - морски, среднопланински или планински, също така често се преувеличава. За хипертониците няма климат, който да е особено подходящ или неподходящ. Високото кръвно налягане се среща с еднаква честота край морския бряг, в средно високите и във високите планини.

При промяна на местонахождението, респективно на климата, е важна фазата на адаптиране. Независимо дали е на море или на планина човек, трябва отначало да си даде няколко дни почивка, за да се аклиматизира и едва след това да увеличава физическата активност.


чудеса.нет

Няма коментари: