неделя, 17 август 2008 г.

Вдигни наздравица с вино за свое здраве

В допълнение към вашето здравословно хранене и спорт сега можете да добавите и бутилка от любимото си вино. Независимо дали сте познавач или го пробвате за първи път, малко вино няма да ви навреди. Открийте какво може да направи чаша вино за вашето здраве и защо лекарите ви препоръчват да го пиете, за да бъдете щастливи.

Ако още не сте се решили знайте, че медицинските експерти са изследвали ефекта на виното и са установили някои интересни факти. Както най-вероятно знаете, виното се прави от грозде. Гроздето е много здравословна храна и както би трябвало да е очевидно, същите качества трябва да носи и винената му форма. Според учените и изследванията, високото ниво на антиоксиданти съдържащи се в кожата и семките на гроздето са много полезни за намаляването на риска от коронарна болест на сърцето, като намалява лошия холестерол (LDL), повишава добрия холестерол (HDL) и намалява шанса за тромбоза на кръвта.

Докато всички видове вина могат да са полезни за вашето здраве, червеното вино е особено специално. В допълнение на онова, което може да направи за сърцето ви, червеното вино съдържа й антиоксиданта ресвератрол. Изследванията показват, че този антиоксидант може да ви предпази от развитие на тумори и рак. Друго изследване показва, че съдържанието на ресвератрол помага за изграждането на нервни клетки. Това може да е особено полезно за лекуването на неврологични заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Изследванията показват, че за да обогатите вашия живот, най-доброто вино, което може да изберете е онова, което съдържа високо ниво на антиоксиданти, също наричани флавоноиди. Най-хубавите вина в тази група включват "Каберне Совиньон", "Пети Сира", "Пино Ноар". Белите вина обикновено съдържат по-ниско ниво на флавоноиди, както и "Мерлото" и "Ред Зинфандел". Колкото по-сладко е виното, толкова по-малко флавоноиди съдържа. Вашият най-добър избор е да заложите на доброто, сухо, червено вино.

Разбира се, както докторите казват е добре да пийвате чашка или две без да прекалявате. Прекаляването с каквото и да било никога не води до нищо добро. Препоръчително е мъжете да пият най-много две чаши на ден, а жените само по чаша. Ако не сте любител на виното, не се насилвайте да го включвате в ежедневното си меню.

Въпреки информацията изложена по-горе, случайните пиячи и гуляйджииите нямат по-голяма полза от пиенето на вино, отколкото онези, които си взимат редовно малка дневна доза. Така че не си мислете, че колкото повече вино пиете, толкова по-здрав ще бъдете.


козметиката.ком

Няма коментари: