неделя, 17 август 2008 г.

Консумацията на мазнини и сърцето …

Консумацията на мазнини е директно свързано със сърдечната недостатъчност, а холестеролът категорично се счита за убиец номер едно.

Натрупаният холестерол в артериите и кръвоносните съдове силно затруднява преминаването на кръвта и принуждава сърцето да работи много по-усилено. Той се натрупва във вид на плака върху вътрешните стени на артериите. Ако човек води заседнал живот и е на възраст, кръвните му пътища са стесняват и възпрепятстват преминаването на кръвта, а капилярите загубват еластичността си. Получава се запушване на капилярите, което предизвиква значителен спад в притока на кръв.

Сърдечносъдовата система наподобява маркуч за поливане

Преносът на кръв към работещите мускули и към цялата система, включително и мозъка, принуждава сърцето да работи много по-усилено, което често води до неговото претоварване. Положението наподобява задръстването с кал на градинския маркуч. За да получим необходимата водна струя или усилваме оборотите на помпата /в организма помпата е сърцето/, или просто прочистваме пътя на водата /вените и артериите в организма/, за да дадем възможност на кръвта да тече нормално.

Проблемите, свързани с намаления приток на кръв

Намаленият приток на кръв води до форсиране на сърдечната дейност. Сърдечният пулс се ускорява, за да осигури необходимия прилив на кръв и преноса на кислород в кръвта в системата на газообмена. Системата се затруднена и не може да оползотвори кислорода, който преминава през нея. Необходимостта от кислород предизвиква ускоряване на сърдечния ритъм. Сърцето се уголемява и кръвното налягане се повишава, тъй като сърцето е принудено да изтласква кръвта през задръстената система.

Сърце, обвито в мастна тъкан

Сърцето, освен това, се претоварва и поради яката хватка, в която го държи натрупаната около него мастна тъкан. То не разполага с достатъчно пространство, за да извършва цялостно контракциите. В резултат на това се получава много слаба контракция, което води до най-обичайното отклонение – уголемяване на сърцето. Синдромът разширено сърце не бива да се бърка със спортното сърце с уголемена мускулатура. Спортното сърце може да произвежда мощни сърдечносъдови импулси при пълненето и изпразването на вентрикула.


Негативните отклонения при синдрома разширено сърце

Синдромът разширено сърце, който произтича от необходимостта сърцето непрестанно да форсира задръстената сърдечносъдова система, за да осигурява достатъчно приток на кръв, представлява слабо сърце. Слабо сърце е това, което не работи ефективно и не осигурява силни сърдечносъдови импулси на пълнене и изпразване на вентрикула. Сърцето не може да удовлетвори нуждата на организма от кръв/кислород/. Поемането на мазнини директно води до нарушаване на сърдечната функция. Препоръчваната дневна дажба /ПДД/ от 300 mg холестерол на ден е изключително голяма и е много по-разумно да я намалим наполовина. Такова колиество холестерол се съдържат в един голям жълтък например!

Така че, умната с мазнини покрай Празниците! Всичко опитайте, но по малко.


белчохристов.ком

Няма коментари: