петък, 8 август 2008 г.

Над един и половина милиона българи са хипертоници

Високото кръвно налягане (хипертонията) е най-честата причина за възникване на инфаркт и инсулт. Рискът един хипертоник да получи сърдечно заболяване е 3-4 пъти по-голям, отколкото при хора с нормално кръвно налягане. Според различни данни между 1,5 и 1,8 милиона българи страдат от хипертония. Болестта, наречена "мълчаливият убиец", поразява повече от половината над 50-годишни хора у нас.

Вече е ясно очертана обаче и тенденцията от последните години, че хипертонията засяга все повече деца. Между 4 и 6% от българчетата страдат от високо кръвно налягане. Доказано е също така, че заболяването се предава генетично от родители, които го имат.

Някои специалисти смятат, че провокиращите фактори за повишаване на кръвното налягане са нарушеното хормонално равновесие в организма, реабсорбция на сол в бъбреците и/или наличие в кръвта на съдосвиващи вещества. Тези изменения могат да бъдат обяснени както с генетични, така и с фактори от живота на човека, например богата на сол диета. Около 10% от болните имат хипертония като последица от друго заболяване (бъбречно, ендокринно, сърдечно-съдово) или като странично явление от приемани лекарства.

"Имам абсолютно сигурни данни, че контролът на артериалната хипертония у нас е значително подобрен през последните 10 години. Ако преди се постигаше контролирана хипертония при 6 до 10% от болните в България, сега те са от 20 до 40%, особено в големите градове. Всичко това е резултат от усилията на модерната медицина, колегите кардиолози и информацията, която се изнася и стига до хората, включително чрез медиите", обясни проф. Светла ТОРБОВА, председател на Българската лига по хипертония. Тя изнесе последни данни и резултати от многогодишното, международно проучване "Онтаргет" в края на април.

То обхваща 25 620 болни, които са с висок риск от сърдечно-съдови усложнения, но с нормално или контролирано кръвно налягане. Пациентите, включени в проучването, са от 40 държави и са били следени от специалистите за период от 6 години. Обект на изследването са били хора на възраст над 55 години, страдащи от исхемична болест на сърцето, инсулт, инфаркт на миокарда и сърдечна недостатъчност.
Проучването "Онтаргет" е показало, че на всеки 2 секунди в света умира по 1 човек заради сърдечно-съдови заболявания. Те са водещата причина за смърт и инвалидност в света. По 17,5 млн. души годишно умират от сърдечно заболяване, което е повече от една трета от смъртните случаи по света. 7,6 млн. човека почиват от усложнения на коронарната болест на сърцето. На второ място в черната статистика е смъртността от мозъчен инсулт, отнемащ живота на 5,7 млн. души годишно.

У нас се регистрира по-голям дял на смъртност в резултат на мозъчни инсулти - при около една трета от починалите от сърдечно-съдови заболявания. Почти толкова е и броят на смъртните случаи от исхемична болест на сърцето, от която страдат около 300 000 българи. Смъртността от сърдечно-съдови заболявания в България е около две трети, или 67%, от всички смърти в страната.

"Артериалната хипертония е пряко свързана с мозъчните инсулти и е предотвратима. Затова могат да се направят големи икономии, ако се извършва профилактика на мозъчните инсулти и на сърдечните инфаркти. Има дълъг път, който се извървява от появата на рисковите фактори, като хипертония, диабет, затлъстяване, дислипидемия, тютюнопушене, до развитието на инфаркт или инсулт. Трябва да се предотвратят тромбо-емболичните състояния на кръвоносните съдове, за да не се достигне до следващия етап, когато ще бъдат увредени жизнено важните органи в организма. Това може да стане причина за развитие на левокамерна хипертрофия, съдово-мозъчно или бъбречно-съдово заболяване, с крайните изходи и клинично изявена сърдечна аритмия, сърдечна недостатъчност, миокарден инфаркт, инсулт, когнитивна дисфункция, бъбречна недостатъчност и смърт", обобщи проф. Торбова.



ЛЕЧИТЕЛ.БГ

Няма коментари: