вторник, 26 август 2008 г.

Няма добър и лош холестерол

Много говорим за “лошия” холестерол, за необходимостта от правилно хранене. И твърде рядко си задаваме въпроса - нали все пак холестеролът е необходим на организма? Какво ще кажат вашите специалисти за това?

Холестеролът наистина е необходим на организма, в който се синтезира около две трети от него. Останалата една трета трябва да се осигури чрез храната. Днес обаче хората се хранят толкова обилно, че с храната в организма влиза много по-голямо количество холестерол, отколкото е нужен.

Холестеролът е неразтворимо във водна среда съединение, както и всички останали мазнини, които са жизненонеобходими на организма. Той влиза в мембранния състав на всички клетки и е нужен за синтез на биологично активните вещества, на хормоните, включително на половите. /След като холестеролът е необходим на организма, трябва правилно да се разпределя в него. Точно за това съществуват и комплекси от мазнини и белтъчини. Мазнините са липидни образувания, а белтъчините - протеини. Затова комплексите се наричат липопротеини.

Липопротеините с ниска плътност пренасят мазнините от черния дроб и червата във всички органи и тъкани на организма. Липопротеините с висока плътност ги пренасят обратно - от периферията към черния дроб, където те се разпадат. Има и още едни липопротеини с още по-висока плътност, които се намесват, в случай че “прочистването” на тъканите, включително на кръвоносните съдове, върви лошо и това води към развитието на атеросклерозата. Затова правилно би било да казваме не “лош” и “добър” холестерол, а за добрите и лошите съединения на холестерола с белтъчините.


лекар.бг

Няма коментари: