понеделник, 11 август 2008 г.

Чаша инфарктно кафе или парче здравословен шоколад?

Милиони хора по света започват деня с кафе, на работа изпиват още едно-две, по обяд също, а до края на деня броят на чашите с ароматната течност клони към безкрайност. Заслужава ли си да поемаме литри кафе, за да поддържаме работоспособността си на ниво? Според най-новите изследвания отговорът е категорично не – поне във вида, в който употребяваме кафето най-често.

1. Съставка от кафето взаимодейства със специална молекула - рецептор в тънките черва; 2. Молекулата рецептор повлиява по определен начин работата на черния дроб; 3; Повлияването на черния дроб води до грешки в контрола на съдържанието на холестерол в кръвта. Инфографика: Георги Балджиев. Изображения: Wikipedia, National Institute of Health.Освен че отстъпва само на петрола по икономически ефект, кафето е и основния конкурент на изпиваните от човек течности като се нарежда на второ място след водата (дневно човечеството изпива около 400 милиона чаши!). Наред с ободряващия ефект, то често е повод за сладка раздумка или съпровожда важен бизнес разговор. Споменатите топ позиции на плода от вечнозеленото растение Coffea го правят обект на горещи спорове за влиянието върху човешкото здраве.

Противоречивите в повечето случаи факти, излагани от лабораторни или медицински изследвания, са причина за високата степен на недоверие относно ползата или вредата от кафето, шоколада или даден хранителен продукт. В подобна позиция между легендите и реалните доказателства се намира и холестеролът. Въпросите, свързани с вредността и причините за повишаването му, както и начините за избягване на вредното влияние от повишените му стойности в организма, са обекти на спорове и дори на спекулации.

За първи път изследователи от Медицинския колеж Бейлър, в Хюстън, САЩ, доказаха съществуването на молекулярен механизъм за повишаване на холестерола в кръвта като резултат от злоупотреба с кафе. Една от многобройните съставки на кафето, известна на химиците като кафестол, е предводителят на т.нар. ”лош холестерол” (ниско плътностен холестерол). Докато действието на кафестола върху нивата на холестерола бе известно за учените, то конкретния механизъм оставаше до момента загадка. Откритието е, че на молекулно ниво става взаимодействие между молекулата на кафестола и специални молекули-рецептори в някои клетки от чревния тракт. Споменатите рецепторни клетки имат особена комуникация с черния дроб. Те „по задължение” отговарят за транспорта на жлъчните киселини, които се произвеждат в черния дроб. В случая обаче същите тези рецептори под влияние на кафестола водят до блокирането на няколко чернодробни гена, които от своя страна са отговорни за регулирането на нивата на холестерола в кръвта. Така индиректно кафестола става една от причините за сгъстяването на кръвта с мазнини, произведени в по-голямата си част от самия черен дроб.

Известно е, че атеросклеротичните плаки, които са предвестниците на сърдечни проблеми и често могат да доведат до сърдечен инцидент, например инфаркт, са резултат именно от повишеното съдържание на холестерол в кръвта. Според д-р Рикетс, водещ автор на научната публикация, оповестяваща откритието, употребата на 5 чаши кафе дневно в продължение на 4 седмици води до повишаването на плазмените конценрации на холестерола с 6 до 8 %. Въпреки че той е абсолютно необходим за функционирането на клетките, този процент на повишение преминава границата на здравословните му концентрации.

Два успокоителни факта може да ви предпазят от изпадане в тежки размисли как да изоставите кафето. Първо, както за всичко останало важи правилота за мярката – не бива да се прекалява. И не само заради холестерола – отрицателния ефект върху водния баланс на организма, както и риска от повишаване на кръвното налягане са отдавна известни и доказани ефекти на кафето. Второто облекчаващо обстоятелство е, че кафе, преминало при получаването си през хартиен филтър не съдържа нито кафестола, нито няколкото вида вредни мазнини, които се съдържат в него. А докато стане традиция приготвянето на филтрирано кафе, може да си назначите за сутрешен ободрителен агент парче черен шоколад. Освен подобното на кафе влияние на какаото, учени доказаха, че шест грама и половина черен шоколад, приемани ежедневно, могат да понижат кръвното налягане с няколко десети. Може и да е малко, но е забележимо. Пък и вкусно.


бионовини.ком

1 коментар:

Георги Балджиев каза...

Уважаеми,
чудесна е идеята попринцип да се събират на едно място в интернет статии за даден проблем - във вашият случай хипертонията. Ала гимнастиката с копи и пейст без да спазвате правилата е престъпна и безотговорна. Намерих в блога ви поне пет мои научни новини, а никъде не се споменава името ми. Само най-отдолу с хиперминиатюра пише бионовини.цом или нещо подобно. Също попринцип прекопирането на материали в повечето случаи не е забранено, но все таки съществуват известни условия, че да се случва нормално и без нарушаване на авторските права. Претендирам за авторство, защото зад всяка дума в бионовини.ком седи сериозен анализ и творчество, а не превод или прекопиране.
Още един път по принцип, когато прекопирате поглеждайте въпросните правила (или какъв лиценз на разпространение се използва), които авторът е поставил най-често в секция "за мен" или "относно" или както е кръстено. Смущаващото при вас е, че нямате такава информация за блогът си. Както и да е - проблемът е ваш. Ако отворите линка относно в бионовини.ком ще прочетете следното: "Текстовете и снимките в този блог се разпространяват под лиценз Криейтив Комънс признание-споделяне на споделеното. Материали от блога могат да се ползват свободно след като посочите автора, сложите линк към блога като източник и разрешите на трети страни да ги ползват по същия начин. Поставянето на връзки към материали от http://www.bionovini.com е свободно."
Очаквам да приведете информацията в прекопираните от моя блог статии в съотвествие с лиценза. Ако съм сложил в статията линк към място където първоначално съм публикувал статията ще е хубаво да сторите същото.
В очакване на отговор: Г. Балджиев