събота, 23 август 2008 г.

Кои са причините за развитие на артериална хипертония

Както споменахме в началото, състоянието на трайно повишено артериално налягане може да се дължи на друго основно заболяване или състояние на организма. В този случай се говори за вторична артериална хипертония. Тя се наблюдава например при:
- бъбречни заболявания;
- специфични заболявания на артериите;
- заболявания на надбъбречните жлези;
- заболявания на щитовидната жлеза и някои други жлези с вътрешна секреция;
- прееклампсия ­ значително повишение на кръвното налягане при бременни в последното тримесечие на бременността;
- т.нар. синдром на "слиип апнея" (от англ. Sleep apnea), който се характеризира с многократни, но кратки периоди на спиране на дишането по време на сън и се дължи на редица патологични промени;
- употребата на някои медикаменти като противозачатъчни средства, назални деконгестанти (препарати за отпушване на нос), част от болкоуспокояващите (вкл. наркотични като кокаин и амфетамин) също ноди до вторично повишение на кръвното налягане.
В по-голямата част от случаите на АХ не може да се установи конкретна причина за появата й. Тогава се говори за есенциална АХ, която е едно от най-разпространените заболявания в съвременните общества и един от най-сериозните здравни проблеми.

Причините за развитието на есенциална хипертония не са точно изяснени, но са установени някои рискови фактори. При наличието им (особено на съчетание от тях) се очаква с голяма вероятност появата на артериална хипертония. Това са :
- възраст ­ с нейното напредване вероятността за развитие на АХ се увеличава. Според проучвания 2/3 от хората над 65 г. имат АХ, като този процент прогресиращо намалява в по-млада възраст, а във възрастта под 35 г. е много малък. Ранната поява на артериална хипертония (особено в детска възраст) определя значително повишен риск от ранно развитие на усложнения.
- пол ­ в по-ранна възраст мъжете са по-предрезположени към развитието на артериална хипертония. Във възрастта 55­64 г. мъжете и жените боледуват приблизително еднакво. Над 65 г. заболеваемостта при жените изпреварва тази на мъжете.
- наследственост ­ смята се, че тя е една от основните причини за появата на есенциална АХ.
Посочените дотук рискови фактори не могат да бъдат контролирани, но има такива, които подлежат на контрол и това е от особена важност с оглед предпазване от АХ и нейното лечение. Такива са:
- затлъстяване и наднормено тегло ­ при увеличена телесна маса сърцето ни изтласква по-голямо количество кръв, за да се снабдяват с кислород и хранителни вещества клетките в организма. Това води до повишаване на артериалното налягане.
- прием на сол и чувствителност към усвояването на натрий (основен елемент в готварската сол) ­ някои хора са по-чувствителни към приема на този елемент и той се задържа в по-голямо количество в техния организъм, което води до задържане на повече течност и до появата на повишено кръвно налягане.
- намален прием на калий ­ той е елемент, който има основна роля при баланса на количеството на натрий в клетките на организма. При намален прием или намалена задръжка на калий в клетките се натрупва повече натрий и това води до задържане на повече течност и повишаване на кръвното налягане.
- намалена двигателна активност ­ при хора с ниска двигателна активност нараства рискът от наднормено тегло. Освен това често при такива хора сърдечната честота в покой е по-висока от физически тренираните и това води до по-голям сърдечен дебит и повишено артериално налягане в покой.
- повишено ниво на холестерол
и мастни киселини ­ това благоприятства отлагането на тези вещества върху стените на артериалните съдове (т.нар. атеросклеротични плаки), което прави стените нееластични, резистентни на натиск и води до повишаване на кръвното налягане.
- тютюнопушене ­ веществата в цигарения дим стимулират процеса на отлагане на атеросклеротични плаки по стените на артериите. Никотинът има и свойството да свива кръвоносните съдове.
- злоупотреба с алкохол ­ механизмът, по който алкохолът предизвиква повишение на кръвното налягане, не е изяснен, но е доказано, че той директно уврежда сърдечния мускул.
- стрес ­ силният психо-емоционален стрес може да доведе до драматично повишение на артириалното налягане. Основна, но не единствена роля в това, играе хормонът адреналин , който при стрес се отделя в голямо количество в организма. Той предизвиква усилване на сърдечната дейност и свиване на артериалните съдове, което повишава кръвното налягане. Хроничното излагане на висок стрес в по-голяма степен води до развитие на АХ.
Вероятността за поява на АХ се повишава и при някои хронични метаболитни нарушения като захарен диабет, подагра и др.

Тъй като АХ е основният рисков фактор за развитие на тежки сърдечно-съдови заболявания като сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт, които са на първите места като причина за смъртност в повечето развити общества (вкл. и в България), диагностицирането, лечението и предотвратяване на появата є са от изключителна важност и са държавен приоритет в здравеопазването.


здраве.бг

Няма коментари: