събота, 23 август 2008 г.

Капризите на кръвното през бременността

Високото кръвно може да увреди плода

ОСЕМ ПРОЦЕНТА ОТ РОДИЛКИТЕ ИМАТ ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ


Още от първата седмица на бременността и до края на първите три месеца се забелязва постоянно падане на кръвното налягане. Това се получава от значителното намаление на съдовия тонус. В края на първите три месеца от бременността кръвното налягане достига своя минимум и остава такова почти до края на шестия месец, без да се променя, т.е. остава стабилно. В сравнение с нивото на кръвното налягане до началото на бременността систоличното кръвно налягане спада с 10-15 милиметра, а диастоличното - с 5-15 милиметра. От края на шестия до края на деветия месец то постоянно расте и към момента на раждане достига нивото отпреди бременността, а дори и с 10-15 милиметра по-високо. Много е важно това, че показаната динамика е характерна не само за здравите жени, но и за тези, които страдат от каквато и да е форма на артериална хипертония.

Съгласно данните, представени на световни здравни форуми, артериалната хипертония се среща при 4 до 8 на сто от бременните. По данни на Световната здравна организация това е втората по честота (20-30 процента) причина за смъртност при родилките. Хипертонията по време на бременност е опасна, защото се увеличава рискът от откъсване на плацентата от нормалното й положение, а също и се създават предпоставки за нарушение на мозъчното кръвообращение. Налице е и опасност от получаване на тежки гърчове и кръвоизливи.

Артериалната хипертония е устойчиво повишаване на кръвното налягане, когато горната граница, или т.нар. систолично налягане, е равно или надвишава 140 милиметра, а долната граница, или т.нар. диастолично - да е равно или да превишава 90 милиметра. При около 10 процента от всички случаи на артериална хипертония високото кръвно налягане е предизвикано от заболяване на бъбреците, от ендокринни заболявания, от заболявания на съдовете. При преобладаващата част (90 процента) високото кръвно налягане е на основата на хипертонична болест.

БРЕМЕННИТЕ ХИПЕРТОНИЧКИ СЕ ИЗСЛЕДВАТ ВСЕКИ МЕСЕЦ

По време на бременност хипертония може да възникне по няколко причини. Една от тях е наличието на хронична артериална хипертония, която е била налице и преди бременността, или се е появила до 20-ата седмица от бременността. Хронична е и тази хипертония, която се е появила по време на бременност, но не е изчезнала след раждането.

Повишеното кръвно налягане може да е предизвикано и от усложнения при бременността, възникнали през втората й половина. Симптомите са отоци, появяване на белтъчини в урината, артериална хипертония. Но всичко преминава след раждането. Това явление е подробно описано още в началото на миналия век, но причините и до днес не са известни. Бременните жени с такива оплаквания са предразположени към развитие на потенциално смъртни усложнения: отлепва-не на плацентата, тежки нарушения на съсирването на кръвта, нарушения на мозъчното кръвообращение, тежки нарушения на функциите на черния дроб и на бъбреците, задържане на вътреутробното развитие и гибел на плода.
Смята се, че това състояние, наречено още хестоза, наподобява хроничната хипертония - за съжаление това е най-неблагоприятната прогноза.

Най-благоприятен вариант е, когато кръвното налягане се повиши след 20-ата седмица от бременността, но това не е съпътствано от другите проявления на хестозата (отоци, белтъчини в урината). Ситуацията може да се подобри веднага след раждането или най-много 12 седмици след това.

Всички бременни жени с по-високо кръвно налягане трябва в по-ранен стадий да направят необходимите изследвания, тъй като това ще позволи да се I прогнозира прогресивността и тежестта на заболяването. По такъв начин може по-рано да се вземат необходимите мерки.

Що се отнася до лекарствените средства, понижаващи кръвното налягане, то решението за тях принадлежи на лекаря. Тук трябва да се вземат предвид няколко фактора. Първо, трябва да се помни, че бързото и значително снижаване на кръвното налягане може да повиши кръвотока в системата «матка - плацента - плод» и да подложи на опасност и риск развитието на плода.

Второ, ако бременността е настъпила при напълно нормално състояние или хестозата се проявява след 20-ата седмица от началото на бременността, тогава се назначава не-медикаментозно лечение: намаляване на солта в яденето, абсолютно отказване от пушенето, почивка няколко часа на ден, като се лежи на лявата страна.

Лекарствена терапия се назначава, ако кръвното налягане е най-малко 150/95 милиметра. При по-ниски стойности (140/90 милиметра) таблетки се назначават в по-тежки случаи, когато например хестозата наподобява хронична хипертония или е налице хронично усложнена хипертония.

ИЗБОРЪТ НА ТЕРАПИЯ ЗА БЪДЕЩИТЕ МАЙКИ Е ТРУДЕН

Медикаментозната терапия се назначава от лекар. Трябва да се знае кога могат да се приемат тези или други лекарства, как те биха повлияли на плода, каква е вероятността от развитие на странични ефекти, понасят ли се добре препаратите и много други. Независимо че спектърът от лекарства за подобни оплаквания е доста широк, изборът на лекарствена терапия за бременни е доста сложно нещо, изискващо да се отчетат всички плюсове и минуси. Правилно подбраната терапия позволява да се намалят всички рискове.

Продължителността на приемане на лекарства, понижаващи кръвното налягане на бременните с хронична хипертония, е предмет на спорове. При жените, страдащи от високо кръвно налягане от времето преди бременността и приемащи медикаменти за това, когато забременеят, лекарствената терапия също трябва да бъде коригирана и подбрана подходящо.

И накрая, ако получите високо кръвно налягане по време на бременността, в бъдеще трябва да се отнесете внимателно и сериозно, като следите кръвното си налягане, защото това може да бъде първият сигнален звънец за развитие на хипертония и на други сърдечносъдови заболявания в бъдеще.

лекар.бг

Няма коментари: