неделя, 24 август 2008 г.

Шум в артериите предупреждава за инфаркт

Този необичаен, остър звук, който лекарят може да чуе, когато прокарва стетоскопа си над някоя от главните артерии, водещи към мозъка, може да сигнализира за увеличена опасност от сърдечна атака и смърт вследствие на сърдечна болест или инсулт, откри ново изследване.

Така нареченият каротиден шум се предизвиква от завихряне на кръвния поток в резултат от натрупване на мастни отлагания в една от двете артерии, които пренасят кръвта до предната и средната част на мозъка. Той по принцип се приема за възможен индикатор за увеличен риск от инсулт.

Сега анализ върху 22 изследвания установи, че хората с такъв шум са над два пъти по-застрашени от сърдечни атаки или смърт поради сърдечносъдова болест. „Наличието на каротиден шум трябва да засили опасенията за коронарна болест на сърцето", посочва, докладът на авторите, лекари от Армейския медицински център Уолтър Рийд във Вашингтон.

Изследванията обхващали 17 295 души, които били проследени в течение на средно 4 години. „При четирите изследвания, при които беше възможно директното сравняване на пациенти със и без шум, първите имаха средно с 2,15 пъти по-голям риск от инфаркт на миокарда и с 2,27 пъти по-голям риск от сърдечносъдова смърт в сравнение с вторите", съобщава докладът.

Предишни изследвания вече демонстрираха, че съществува връзка между риска от инсулт и този от коронарна болест на сърцето. Настоящото проучване помага да се определи количествено колко висок е този риск и посочва още един индикатор, който може да способства за навременното му откриване, смятат авторите.


лекар.бг

Няма коментари: