четвъртък, 14 август 2008 г.

Да си слаб е не по-малко опасно, отколкото да имаш излишни килограми

Най-дълго имат шанс да живеят хората с ИТМ около 24.
Като правило ни е внушено, че да си дебел е опасно за здравето. Но подробни научни изследвания доказват, че не по-малко опасно е и да си слаб.

Къде тогава всъщност е “златната среда” на дълголетието?

Пълните хора често страдат от задух, повишен риск от инфаркт или инсулт, захарен диабет, хипертония, атеросклероза и т.н. Логиката сочи, че за да се отървем от тези заболявания, явно трябва да отслабнем.

С намаляване на телесната маса много от тези заболявания наистина изчезват. Повечето диетолози както и Световната здравна организация препоръчват оптимални стойности за индекса за телесната маса (ИТМ). Той се определя по следната формула: теглото на човека в килограми се разделя на квадрат на ръста в сантиметри. Според нормата ИТМ трябва да бъде от 18,5 до 24,9. Всички под тези показатели са застрашени от опасно отслабване, а над тях – от прекалено напълняване. Когато ИТМ е над 30 вече става дума за затлъстяване.

Увлечението по диети и отслабване в последно време придоби такива размери, че специалисти са решили да направят изследване по този въпрос, като сравнят резултатите с тези от риска при тегло под нормата.
Получените данни показват, че ако се построи диаграма, на чиято вертикална ос са посочени показателите за смъртност, а на хоризонталната – показателите на ИТМ, то ще се получи подковообразна крива с “рога” насочени нагоре. При това десният “рог” (пълнота) е по-стръмен, отколкото левия (недостига на тегло).

Оказва се, че най-ниските показатели за смъртност се наблюдават при ИТМ между 23 и 25 единици, т.е. в горния край на сочения за нормален ИТМ. Норвежките учени, които първи са открили тази закономерност твърдят, че при 90% от случаите прекалената слабост отнема 8 години от продължителността на живота, а излишната пълнота (не става дума за затлъстяването) - само 4.

При хората с болезнена слабост се увеличава смъртността не само от злокачествени новообразувания, но и от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и инфаркт. Те по-често страдат и от депресия съобщава ВВС.


диети.инфо

Няма коментари: