Мазнините, както белтъците и въглехидратите са основни хранителни вещества в организма, 90% от тях са:
• Триглицериди:
o основен източник на енергия
o фактор при възникването на атеросклерозата, отлагат се по съдовите стени
o нормална стойност до 2 ммол/л в кръвта
• Холестерин (холестерол)
o прием с храна, освен това се произвежда от черния дроб
o важна част от структурата на клетъчните мембрани, жлъчния сок и стероидните хормони
o фактор при възникването на атеросклерозата, отлага се по съдовите стени
o нормална стойност до 5 ммол/л в кръвта
Липидите (мазнините) не се разтварят във вода, а образуват мастни капки, които попадайки в кръвта, биха запушили съдовете. За да не се случва това и за да може триглицеридите и холестерина да бъдат транспортирани по съдовата мрежа, те се опаковат от специални белтъци, наречени липопротеини:
• VLDL (Very Low Density Lipoproteins или липопротеини с много ниска плътност):
o транспортират триглицериди, холестерол от черния дроб към тъканите
o по пътя от тях се отделят много триглицериди и VLDL се превръщат в LDL
• LDL (Low Density Lipoproteins или липопротеини с ниска плътност):
o пренасят холестерол от черния дроб към тъканите
o отлагат се по стените на съдовете => роля при образуването на атеросклеротични плаки
o т.нар. „лош” холестерол
o нормална стойност до 3 ммол/л в кръвта
• HDL (High Density Lipoproteins или липопротеини с висока плътност)
o Транспортират излишния холестерол от тъканите обратно в черния дроб => пазят стените на съдовете от холестеролови отлагания
o т.нар. „добър” холестерол
o Нормална стойност над 1 ммол/л в кръвта
Оптималният вариант за нивото на холестерола в кръвта е ниски стойности LDL и високи стойности HDL. Важно е и отношението общ холестерол/ HDL да бъде до 5.
хелтх.бг
Няма коментари:
Публикуване на коментар