вторник, 19 август 2008 г.

ТРОМБОЗИТЕ - предпоставка за инсулт или инфаркт

Страдам от болест, която се нарича тромбоза. Не знам за какво става въпрос, защото лекарят не ми обясни в какво точно се изразява това заболяване и колко е опасно. Затова се обръщам към вас. Пия си лекарствата и мисля, че проблеми няма да имам, но все пак?...

Сгъстената по една или друга причина кръв лесно образува съсиреци, които се натрупват в кръвоносните съдове, нарушавайки нормалното движение на кръвта. Докато един ден отделни участъци от органите и тъканите спрат да се подхранват достатъчно и тогава се развива исхемична болест. Ако кръвоносният съд, който храни сърдечния мускул, има такова запушване, е възможен инфаркт на миокарда. Ако това се случи в съда, който захранва мозъка с кръв и кислород, възниква инсулт.

От това заболяване най-често страдат възрастните хора, които развиват атеросклероза. Ако не се вземат мерки за лечение, по стените на съдовете започват да се натрупват атеросклеротични образувания, които продължават да се разрастват и постепенно стесняват проходимостта. Дори и най-малкият съсирек може да се задържи по-продължително време в кръвоносния съд и това причинява тромбозата. Съдът се запушва и се нарушава нормалното движение на кръвта.

ВНИМАНИЕ!
• Атеросклерозата действа разрушително върху кръвоносните съдове, които подхранват сърцето и главния мозък.

• При запушване на вена с тромб се развива възпалителен процес на стените на съда или, както се изразяват медиците, възниква тромбофлебит. Най-често това заболяване се открива в съдовете на долните крайници. Началните признаци на заболяването са

• Продължителни силни болки в мускулите на прасеца.

• Болки при натискане с пръсти.

• Отоци.

Понякога възникват възпалителни процеси в тъканите, около вените. Образуваните във вените тромби след време могат и да се разтворят, но могат и окончателно да запушат съда и тогава се налага хирургична намеса.


лекар.бг

Няма коментари: