неделя, 31 август 2008 г.

Биофийдбек означава обратна връзка с пациентите

Какво представлява биофийдбек? Вярно ли е, че може да влияе на кръвното налягане?
Стефан Илиев – Кнежа


Това е връзка с биологичните (или физиологичните) реакции на пациентите. Това става обикновено с помощта на апаратури. Така например на пациента могат да бъдат показани дълбочината и честотата на дишането с помощта на оптичен или на акустичен сигнал (светлинен сигнал или звук). Това му дава възможност да направлява телесните си функции в посока на отпускане. Така успяваме да влияем и върху реакциите на организма, които нормално не са подчинени на нашия волеви контрол, като например кръвното налягане. Директната обратна връзка с кръвното налягане става възможна едва напоследък благодарение на нов непознат досега метод.

Докато трае един сеанс, кръвното налягане се измерва непрекъснато с маншет на пръста и се изобразява на монитор в анимирана графична форма като “колона на кръвното налягане”. Тя се променя по цвят и по височина. По този начин всички актуални колебания на кръвното налягане веднага могат да бъдат съобщени обратно.

Благодарение на тази непрекъсната обратна връзка (фийдбек) пациентите за пръв път от опит разбират, че могат да влияят върху кръвното си налягане. Изследва се и се разкрива индивидуалното влияние върху кръвното налягане. Хипертоникът изучава възможността сам да сваля кръвното си налягане и да го контролира. След три половинчасови сеанса може да се постигне трайно понижаване.


чудеса.нет

Няма коментари: