петък, 22 август 2008 г.

Гръдната "жаба" хапе жестоко

СТЕНОКАРДИЯТА МОЖЕ ДА СЕ ОВЛАДЕЕ И С МАСАЖ

Размер на шрифта: Увеличете размера на текста Намалете размера на текста
Статията е видяна 1783 пъти
Стенокардията (гръдна жаба) е най-разпространената форма на исхемичната болест на сърцето. Най-характерната е проява са внезапните пристъпи на стягаща и притискаща болка в гърдите

Болката възниква внезапно и продължава от няколко минути до половин час, може да се разпространи към лявата ръка, рамото, шията и даже долната челюст. По време на пристъпа болните изпитват силен страх.

КАКВА Е ПРИЧИНАТА?

Причината за пристъпа е недостатъчното кръвоснабдяване на сърдечния мускул. Кръвта престава да постъпва заради свиване на отвора на коронарната сърдечна артерия при атеросклероза или спазъм на съдовете. В началния стадий пристъпите възникват при физическо натоварване (работа на вилата, изкачване на стълби, бързо ходене), при тютюнопушене, употреба на алкохол. Прогресирането на болестта води до появяване на болкови пристъпи и в състояние на покой. Болният заспива спокойно вечерта и се събужда през нощта от пристъп на силна болка.

По време на пристъп човек побледнява, по челото му избива пот, а към края на пристъпа има позиви за уриниране и оригване.

Стенокардията може да се диагностицира по резултатите от прилагането на нитроглицерин. Ако една-две минути след прилагане на препарата пристъпът отмине, значи става въпрос за стенокардия. Ако обаче той продължи повече от половин час и не минава от приемане на нитроглицерин, съществува реална опасност от инфаркт на миокарда. Но не всички болки в лявата половина на гърдите говорят за стенокардия. Подобни болки могат да се наблюдават при неврози, при порок на сърцето, при заболявания на шийно-гръдната част на гръбначния стълб и т.н. Затова окончателната диагноза може да се постави само след лекарски преглед.

При пристъп от стенокардия трябва да се вземат незабавни и решителни мерки. Първото лечебно средство са нитроглицеринът и почивката. Ако човек има начален стадий на стенокардия, достатъчно е само да спре, ако в този момент се движи, и пристъпът може да премине. Таблетките или капките нитроглицерин върху бучка захар се слагат под езика. И се приемат в началото на пристъпа, без да се чака болката да стане нетърпима. Ако в продължение на 2-3 минути не настъпи облекчение, приемът на нитроглицерин трябва да се повтори. Използва се още и валидол, но той не дава такъв бърз ефект и е по-малко надежден.


чудеса.нет

Няма коментари: