събота, 9 август 2008 г.

Причините за хипертонията

НАДНОРМЕНО ТЕГЛО

"Тялото е багаж, който носите през целия си живот. Колкото по-тежко е то, толкова по-кратко е пътуването." - Арнолд Глазгоу
Прекалено много храна и прекалено малко физическа активност – това обобщава проблема с наднорменото тегло.

Преяждането осигурява излишък от калории, а липсата на физическа активност води до изразходването на малко енергия. Излишната енергия се запазва в организма под формата на мазнини.

Наднорменото тегло повишава риска от развитието на тежки заболявания, каквито са атеросклерозата, сърдечната недостатъчност, захарният диабет - тип 2, ракът, подаграта и нарушенията на мастната обмяна.

Всеки един човек може сам да определи дали попада в графата наднормено тегло, като изчисли своя индекс на телесна маса (ИТМ) по следната формула: ИТМ = кг/м2. Пресмята се като теглото в килограми се разделя на височината в метри, повдигната на квадрат.(калкулатор)

ВРЕДНИ НАВИЦИ

Към тази група рискови фактори се отнасят тютюнопушенето и употребата на алкохол (профилактика).

Тютюнопушенето повишава риска от сърдечно заболяване и ако се прибави и прием на алкохол, наднормено тегло или други рискови фактори, рискът се умножава. Ако пушите и приемате контрацептивни таблети, риска от сърдечни заболявания е 30 пъти по-голям от този при непушачите.

Употребата на една или повече кутии цигари дневно повишава смъртността от исхемична болест на сърцето 2 пъти. Спирането на тютюнопушенето води до намаляване на този риск.

Прекомерната консумация на алкохол води до възникването на редица заболявания със социално значение: затлъстяване, хипертония, коронарна болест на сърцето, диабет.
Алкохолът може да предизвика чернодробна цироза, възпаление на панкреаса, увреждане на мозъка и сърцето. Съществува категорична връзка между приема на алкохол и високото кръвно налягане.

ПСИХОЕМОЦИОНАЛЕН СТРЕС

Съвременният живот е свързан с динамични темпове на развитие, информационна натовареност и остри конфликтни ситуации. В тази среда честотата на емоционалните стресови състояния все повече нараства и обхваща всички възрастови групи.

Стресът се определя като състояние на организма, което настъпва в резултат на необикновено продължително дразнение.
В резултат се отделя голямо количество стресови хормони. Тяхното действие е сведено най-вече до повлияване функциите на сърдечносъдовата система. Стресовите хормони:

* повишават артериалното налягане
* могат да доведат до сърдечен инфаркт без наличие на коронаросклероза или други предразполагащи фактори (повишено ниво на холестерола, затлъстяване, тютюнопушене, обездвижване, нарушен глюкозен толеранс).

НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ

Стареенето е неизменна част от човешкия живот. Измененията в организма в резултат на напредване на възрастта са необратими и в редица случаи са предразполагащ фактор за развитието на заболявания. С най-голяма честота се отличават заболяванията на сърдечносъдовата система:

* артериална хипертония
* атеросклеротична болест
* исхемична болест на сърцето (стенокардия)
* инфаркт на миокарда
* инсулт
* периферни съдови промени

ФАМИЛНА ОБРЕМЕНЕНОСТ

С развитието на медицината стана ясно, че много заболявания могат да бъдат унаследени.

Голяма част от предразполагащите гени са предразполагащи за развитието на рисковите фактори на сърдечносъдовите заболявания.

Така например диабетът е наследствено заболяване и е рисков фактор за сърдечносъдови заболявания.

По същия начин стои въпросът и с атеросклерозата, при която се установява генетичен дефект в метаболизма на липопротеините (мазнините). Високото кръвно налягане също е наследствено обусловено.

Независимо от генетичната предиспозиция, някои наследствени заболявания могат да не се проявят. Това дава възможност чрез подходящи начини да се избегнат редица генетични заболявания (профилактика).

ДРУГИ СЪРДЕЧНОСЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Към тази група рискови фактори се отнасят:

* атеросклероза – най-често наследствено заболяване, свързано с отлагане на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове. Напредналата атеросклероза е причина за исхемична болест на сърцето, инфаркт, инсулт, усложнена с тромб атеросклеротична плака.
* васкулити - възпалителни заболявания в стените на кръвоносните съдове. Те могат да са причина за тромбообразуване.
* предшестващи инфаркти и инсулти.


протекция.ком

Няма коментари: